Не матиме справу з комунізмом і зміцнюватиме зв’язки з США: в Аргентині обрали нового президента

event 10:58 Понеділок 20 Листопадаа 2023 У СВІТІ

У неділю Аргентина обрала своїм новим президентом правого лібертаріанця Хав’єра Мілея. Він набрав близько 56% голосів проти трохи більш як 44% для його суперника, пероністського міністра економіки Серхіо Масси, передає Reuters.

“Попереду у нас величезні проблеми: інфляція, відсутність роботи та бідність”, — сказав Мілей у своїй промові. — Ситуація критична і тут немає місця для прохолодних напівзаходів”.

Мілей обіцяє економічно шокову терапію. Його плани включають закриття центрального банку, відмову від песо та скорочення видатків. Потенційно болючі реформи, які резонували серед виборців, розгніваних економічною нестабільністю.

Проблеми, які постають перед Мілі, величезні. Йому доведеться мати справу з порожньою скарбницею уряду та центрального банку, скрипучою борговою програмою Міжнародного валютного фонду на 44 мільярди доларів. Інфляцією, що наближається до 150%, і запаморочливим набором заходів контролю за капіталом.

Читайте також: Зеленський звільнив командувача Медичних сил ЗСУ та призначив нового

Деякі аргентинці охарактеризували голосування як вибір “меншого зла”. Страх перед хворобливою економічною медициною Мілея проти гніву на Массу та його пероністську партію через економічну кризу, яка залишила Аргентину глибоко в боргах і не в змозі отримати доступ до глобальних кредитних ринків.

Перемога Мілея похитує політичний ландшафт Аргентини та її економічну дорожню карту. А також може вплинути на торгівлю зерном, літієм і вуглеводнями. Мілей критикував Китай і Бразилію, заявляючи, що не матиме справу з “комуністами”, і виступає за зміцнення зв’язків із США.

Останні новини
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward