Науковці пояснили, який мікроелемент допомагає кинути курити

event 08:48 Субота 24 Квітня 2021 ПОДІЇ

Кинути курити складно, численні спроби відмовитися від тютюну часто зазнають фіаско за першого ж серйозного стресу, коли людина “лише один раз” знову бере цигарку. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Вчені з’ясували, що вживання такого мікроелементу, як літій може полегшити відмову від куріння, скоротити тривалість нікотинової “ломки” та позбавити від психологічного потягу до цигарок у стресових ситуаціях. Про це розповіла лікар-невролог, доктор медичних наук Олена Акарачкова.

Як пояснила лікар, куріння — не просто шкідлива звичка, а поєднання фізіологічної та психологічної залежності від нікотину.

Вчені-медики з’ясували, що протистояти обом формам залежності від куріння може сприяти вживання літію — він є стабілізатором настрою, який замінює дофаміновий ефект від вживання нікотину та полегшує симптоми синдрому скасовування, знижує тягу до куріння та запобігає зривам. Літій також надає м’яку стимулювальну дію на вироблення гормону окситоцину, що викликає відчуття захищеності, спокою, задоволення, — компенсуючи дефіцит цих відчуттів у разі відмови від цигарок.

Чи не шкідливо це?

Зараз в аптеках представлені препарати на основі карбонату літію й аскорбату літію. Препарати з карбонатом літію застосовуються у психіатрії, продаються тільки за рецептом і потребують контролю концентрації літію в крові.

Застосування аскорбату літію не потребує моніторингу концентрації літію в крові, оскільки є безпечним з’єднанням, ефективним у малих дозах. Численні дослідження підтвердили безпеку аскорбату літію, тому ця речовина може використовуватися в тому числі у вітамінно-мінеральних комплексах. Тому її можна купити в аптеках без рецепта.

Корисними бонусами від уживання вітамінів з аскорбатом літію можуть стати поліпшення настрою, підвищення стійкості до стресу, захист клітин головного мозку від старіння, поліпшення пам’яті й, навіть, стабілізація сну.

Джерело: сайт GreenPost

Читайте також: В Україні встановили рекорд з озеленення планети (відео)

Теги: куріння
Останні новини
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward