Латвія планує передати Україні конфісковані авто з російською реєстрацією

event 14:49 П’ятниця 27 Жовтня 2023 У СВІТІ

Сейм Латвії 26 жовтня затвердив у першому читанні поправки до закону “Про дорожній рух”, які передбачають заборону на перебування в Латвії зареєстрованих у росії транспортних засобів.

Про це повідомило видання Delfi.

Законопроєкт передбачає, що власник транспортного засобу, зареєстрованого в росії, повинен буде зареєструвати транспортний засіб. Або вивезти його з території Латвії протягом трьох місяців від дня набрання законом чинності. 

Після закінчення перехідного періоду використання зареєстрованих у росії транспортних засобів у дорожньому русі Латвії буде дозволено, якщо людина перетинає територію країни транзитом. 

Транспортний засіб, зареєстрований у росії, зможе перетнути територію Латвії транзитом тільки один раз.

При цьому поправки зобов’язують подавати перед в’їздом до Латвії інформацію про зареєстрований у росії транспортний засіб, водія транспортного засобу. А також про період, протягом якого автомобіль братиме участь у дорожньому русі в країні. Він не повинен перевищувати 24 годин.

У разі, якщо транспортний засіб не зареєстрований в Латвії або не виїжджає за межі країни, і у випадку, якщо було виявлено його несанкціоноване використання в дорожньому русі, транспортний засіб буде конфісковано. 

Планують, що конфісковані автомобілі будуть передані Україні.

Читайте також: Дружини військових вийшли на пікет за демобілізацію чоловіків, які воюють понад 1,5 року

Міністерство юстиції зазначає, що, з урахуванням повномасштабного нападу росії на Україну і загрози її територіальній цілісності, присутність зареєстрованих у росії транспортних засобів на території Латвії неприпустима.

Крім того, транспортні засоби в росії часто не відповідають технічним вимогам ЄС. А використання таких транспортних засобів у дорожньому русі може поставити під загрозу його безпеку.

Мін’юст вказує, що відповідно до конституції створено правову базу, яка зміцнить безпеку держави і суспільства під час гібридної загрози, видаливши з доріг Латвії підсанкційні транспортні засоби.

Планують, що закон набуде чинності 15 листопада.

Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
Читати більше новинarrow_forward