Коли садити розсаду помідорів в 2023 році: поради для дачників

event 11:18 П’ятниця 17 Лютого 2023 БЛОГ

У другій половині лютого настає час посіву ранніх томатів. Помідори в Україні вирощують тільки через розсаду, оскільки наше літо для цих південних овочів занадто коротке, пише уніан. 

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Ми розкажемо все про розсаду томатів, щоб урожай домашніх овочів був багатим і здоровим.

Коли садити розсаду помідорів в 2023 році

Насіння помідорів висівають на розсаду приблизно за 55 днів до пересадки в грунт. Також час посадки залежить від сорту томатів – чим більш ранній овоч, тим раніше його висівають.

Зима в 2023 році в Україні досить тепла, і весна, ймовірно, буде ранньою. Тому садити помідори на розсаду можна приблизно з 20 лютого по 15 березня. А пересаджувати на ділянку розсаду в такому випадку можна буде з 15 квітня по кінець травня.

Якщо збираєтеся вирощувати помідори не на ділянці, а в теплиці, то висаджувати розсаду можна навіть на початку лютого.

Обробка насіння помідорів перед посадкою

Якщо ви купуєте розфасованенасіння від великих виробників, то воно, швидше за все, вже оброблене заздалегідь. Це має бути вказано на упаковці. Але якщо ви зібрали насіння вручну або купили на ринку, то його треба знезаразити від хвороб.

Для обробки розчиніть 1 столову ложку без гірки соди в 1 л теплої води. У цей розчин опустіть насіння на добу. Потім викладіть насіння на тканину – нехай воно злегка підсохне. Після цього його можна висаджувати.

Як посіяти помідори на розсаду

Наповніть вологим грунтом пластикові стаканчики, неглибокі коробки або інші ємності. Зробіть в ємності борозни глибиною 1 см з відстанню між ними 4 см На відстані 2 см один від одного покладіть насіння і злегка присипте землею.

Як доглядати за розсадою помідорів

Зверху накрийте посіви плівкою або склом, щоб всередині зберігалася волога. Поставте ємності з посівами біля батареї – для проростання їм потрібна температура 23-25 градусів. Через 4-8 днів з’являться перші паростки – чим вище температура, тим раніше проклюнутся посіви.

Після проростання розсаді потрібне хороше освітлення та тепло. Поставте ємності з помідорами біля батареї в добре освітлене місце. Грунт розсади не має просихати. Перевіряйте його кожного дня і поливайте при необхідності. Плівку знімайте поступово протягом тижня.

Читайте також: Навіщо для розсади потрібна фольга: лайфхак, про який ви не знали

Молода розсада погано переносить полив на ніч. Від цього рослина може замерзнути. Тому поливати томати варто вранці, щоб за день сонце злегка підсушило грунт.

Підгодовувати томати можна через 2 тижні після появи перших листків і потім кожні 2 тижні. Розсаду помідорів можна підгодувати гноєм, травою, біогумусом, азотними або фосфорними добривами.

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward