Коли пекти паску і фарбувати яйця: найкращі дні

event 14:57 Четвер 13 Квітня 2023 БЛОГ

16 квітня настає православний Великдень 2023. Традиційно на це свято готують паски і фарбують яйця. Але не всі дні на Страсному тижні підходять для цього, пише уніан

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Давайте розберемося, коли правильно пекти паску і готувати крашанки, а в які дні не можна. 

Чому фарбують яйця на Великдень і печуть паски

У православній традиції на Великдень у церкві після великодньої літургії освячується хліб – артос. Це просфора циліндричної форми і з зображенням хреста. Паска – подоба артоса, але її готують зі здобного тіста і прикрашають.

Великоднє яйце – це символ життя. Воно позначає Гроб Господній: зверху виглядає неживим, але всередині у ньому є життя. За переказами, після того як Христос воскрес, до імператора Тиберія прийшла Марія Магдалена. Вона повідомила імператору про чудесне воскресіння Христа і принесла в подарунок яйце, так як була дуже бідна. Але правитель не повірив і сказав: “Як яйце не може з білого стати червоним, так і мертві не воскресають”. В ту ж мить яйце забарвилося в червоний. Довгий час на Великдень яйця фарбували саме в червоний колір – як символ пролитої крові Ісуса.

Читайте також: Як зберігати паски, щоб не зачерствіли: поради для господинь

Коли потрібно пекти паску і фарбувати яйця

На Страсному тижні є два дні, коли можна пекти паску – це Чистий четвер і Велика субота. Церква радить готувати святкову випічку і фарбувати яйця саме в ці дні, коли повним ходом йдуть приготування до свята. Цього року це 13 і 15 квітня. 

Пам’ятайте, що випікати паски слід з чистими думками і молитвою. Ні в якому разі не можна в цей час сваритися, лаятися і думати про погане.

Коли не можна пекти паску

Днем, коли не можна пекти паску і фарбувати яйця вважається Страсна п’ятниця – це день жалоби, коли розіп’яли Христа. Хоча думки з цього приводу розходяться: деякі віруючі вважають, що все-таки можна готувати паску в п’ятницю, але після того, як в храмах винесуть плащаницю. А ось куштувати спечену паску або тісто в Страсну п’ятницю суворо забороняється.

Останні новини
04.05.2024, Субота
03.05.2024, П’ятниця
02.05.2024, Четвер
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward