Як правильно підживлювати рослини на городі, щоб не зіпсувати врожай

event 17:15 Вівторок 11 Квітня 2023 БЛОГ

Досвідчені господарі знають, що для того, щоб влітку виростити у себе на заміській ділянці овочі, вже на початку весни слід замочити та знезаразити насіння для профілактики захворювань рослин, посіяти його, а потім правильно поливати розсаду та вчасно вносити добрива.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Підживлення настоями та розчинами добрив застосовують для того, щоб збільшити кількість рухомих поживних речовин у ґрунті біля молодої рослини. Протягом літа бажано підживлювати більшість овочевих культур. Допускається це робити раз на 10-14 днів, хоча рослинам вистачить і 2-3 підгодівлі за літо. У той же час, коли рослину “перегодовують”, це теж губить її.

Як знайти оптимальний варіант? Необхідно дотримуватися простого правила: якщо культура зимостійка, її можна підживлювати кілька разів у першій половині літа. Якщо ж культура чи сорт погано зимують, то краще зовсім не підгодовувати: вносимо добриво лише ранньою весною, і все. Тоді у рослини рано зупиниться ріст, і пагони встигнуть добре дозріти до зими.

Читайте також: В Україні заборонили салюти, проте є винятки

Як правильно підживлювати рослини на городі?

1. Підгодовувати рослини треба лише за тривалої сонячної погоди. На сонці поживні речовини швидко засвоюватимуться, не створюючи небезпечну концентрацію в тканинах. У затяжну похмуру погоду від підгодівлі користі не буде.

2. Азотні підживлення рекомендується починати застосовувати лише в середині літа для більшості овочевих культур.

3. Краще внести добрива 2-3 рази з перервою в день розбавленим розчином, ніж один раз концентрованим.

4. Чим вологіша земля, тим безпечніше підживлення. На сухому ґрунті це робити небезпечно, оскільки буде дуже високою концентрація поживних речовин. Необхідний подвійний полив: до та після внесення добрива.

5. У теплиці дози підживлення повинні бути меншими, ніж у відкритому грунті.

6. Огородні рослини підгодовують зазвичай частіше, ніж плодові дерева, чагарники, квіти. Але тут важливо дотримуватися простого правила. У жодному разі не збираємо плоди відразу після внесення добрив.

7. Для підживлення здебільшого використовуються розчини мінеральних добрив. Але вони призводять до появи фітофтори на тепличних томатах, а в огірків – до борошнистої роси та сажистого грибка.

8. У теплиці потрібно, по-перше, змінювати види добрив, по-друге, переважно це має бути органіка: настій компосту, перегною, попелу. Природні добрива мають багатший склад, проте концентрація поживних елементів у них менша. Вони не закисляють ґрунт. Мінеральні ж добрива за своєю хімічною дією підвищують кислотність.

9. Азотні добрива у великій кількості викликають надмірне зростання бадилля, що відстрочує плодоношення, і плоди можуть не встигнути визріти (особливо це позначається на томатах, гарбузах, картоплі).

10. Весняне удобрення не призводить до появи нітратів у плодах, вони накопичуються лише внаслідок літніх підживлень. Нітрати в овочах – це результат накопичення речовин у тканинах при їх неповному засвоєнні.

Останні новини
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward