Як позбутися від шкідників в городі: 5 небезпечних комах і боротьба з ними

event 21:34 Четвер 23 Червня 2022 БЛОГ

Комахи, які харчуються листям або корінням рослин, істотно шкодять врожаю. Абсолютно всі дачники стикаються з цією проблемою кожен сезон і шукають спосіб позбутися від шкідливих комах, пише уніан.

 УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Які шкідники бувають – види

Існує основний перелік комах, яких найчастіше можна зустріти в саду і городі. Залежно від типу, вони вражають ті чи інші культури.

Білокрилка

Маленькі комахи, схожі на метеликів, полюбляють овочеві культури. Зазвичай їх можна зустріти на огірках, помідорах, гарбузі і патисонах. Личинки висмоктують сік з листя, забруднюють їх екскрементами. Хороший варіант проти білокрилки – настої трав або хімічні речовини.

Колорадський жук

Старий знайомий, який знищує урожай картоплі, помідорів, перцю і баклажанів. Повністю поїдає листя, тому боротися з такими шкідниками потрібно відразу – збирати руками або застосовувати інсектициди.

Попелиця

Небезпечна комаха і для саду, і для городу. Пошкоджує листя, висмоктуючи з них сік, і пускаючи всередину структури листа отруту, через що рослини швидко гинуть. Крім того, попелиця розносить віруси та інфекції, якщо її вчасно не виявити – можна позбутися всього врожаю. 

Способів боротьби існує кілька:

  • висадити на ділянці м’яту, мелісу, гірчицю, лаванду і подібні рослини з сильними ароматами;
  • обробляти рослини розчином води з милом і золою, відваром тютюну, чистотілу, деревію, пижми, гіркого перцю, полину;
  • використовувати хімічні препарати.

Враховуйте, що боротися потрібно не тільки з попелицями, а й з мурахами, які є переносниками шкідників.

Блішки

Дрібні комахи, які можуть атакувати білокачанну і червонокачанну капусту, редьку, редис і ріпу, тому часто зустрічаються на городах і полях з цими культурами. Вони прогризають поглиблення в листі і качанах, сильно пошкоджуючи овочі. 

Позбутися від блішок можна двома способами:

  • обприскувати урожай настоянкою з часнику, листя помідорів і ложки мила;
  • обробляти листя відваром з коренів і листя кульбаби.

Також ви можете посадити поруч з овочами часник і цибулю, які своїм ароматом відлякують блішок.

Слимак

Неприємні шкідники, які заповзають в плоди і коренеплоди, пошкоджують стовбури і листя. Саме тому дуже небезпечні для будь-яких культур. Якісний дренаж – перевірений засіб проти слимаків, як і прополка грунту з видаленням можливих місць для укриттів – дощок, каменів та інших предметів, де можуть ховатися шкідники.

Як позбутися від шкідників в городі – методи

Досвідчені дачники радять кілька варіантів боротьби з комахами. Їх можна використовувати всі або вибрати один – на ваш розсуд:

  • Окроп – ідеальний засіб, який допомагає позбутися від борошнистої роси, плямистостей, звільнити від попелиці, кліщів і багатьох інших садових шкідників. Все, що вам потрібно – це полити рослини водою, нагрітою до 60-70°C.
  • Марганець – приготуйте слабкий розчин рожевого кольору і обробляйте їм насіння, бульби, цибулини, щоб запобігти появі шкідників.
  • Зола – природний компонент, який поєднує в собі ефект пестицидів і добрив. Ефективний проти хрестоцвітних блішок і від попелиці. Все, що вам потрібно – розкидати золу рано вранці під коріння рослин, а шкідники підуть самі.

Ще один варіант – гашене вапно. Зазвичай його обирають для нейтралізації кислих грунтів і як джерело кальцію для рослин, але вапно також добре допомагає від слимаків.

Для того, щоб використовувати цей метод, особливі навички в садівництві не потрібні – просто розсипте смужку вапна навколо ділянки з культурою, яку потрібно захистити від комах – шкідники не доторкнуться до вашого врожаю.

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward