Головні небезпеки “скачати через Торрент”

event 10:11 Неділя 13 Листопадаа 2022 Суспільство
torrent

Bit/uTorrent – програма, якою користуються багато українців, завантажуючи контент через файли торрент. 

Вони дають можливість завантажувати софт безкоштовно, хоча це й незаконно. Утім, багато мешканців України досі не готові платити гроші за цифрову продукцію, оскільки та буває порівняно дорога. 

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ БАЙРАКТАР NEWS

Безкоштовний сир у мишоловці супроводжують і ризики, пише ITechua.Скачати софт із Торрента”, означає піддати ризику не лише комп’ютер, а й власну безпеку. 

“Торренти” – що це? 

У нас є два пояснення – складне та просте: 

Складне: Торрент або BitTorrent – ​​це пірінговий (P2P) мережевий протокол для спільного обміну даними через мережу. За цією технологією файли можна завантажувати з будь-якою точки світу у будь-якій іншій. Користувачі Торрент також стають учасниками – вузлами у децентралізованій одноранговій мережі пірінгу (пірами). 

Просте пояснення: Для того, щоб ви могли скачати контент, має бути людина, якій захотілося ним поділитися безкоштовно. Або з метою поширити вірус, який він “прикріплює” до файлу. Далі ця людина архівує файл, аби він мав невеликий розмір для швидшого завантаження. Потім створює торрент-файл, який публікує в Інтернеті. 

Коли ви запускаєте цей файл у програмі uTorrent чи її аналогах – вона підключається до комп’ютера цього користувача та отримує від нього дані. Файл завантажений і ви можете ним користуватися. Після з вашого комп’ютера uTorrent теж запускає “роздачу” – тобто ви стаєте одним із “вузлів”, з яких програма бере інформацію для завантаження. 

Таких користувачів може бути 10, 100 чи більше. Власне, коли ви скачуєте софт через “торрентом”, то скачуєте його одночасно у десятків інших людей, які його уже завантажили. Чим більше “пірів”, тим кращий зв’язок, вища стабільність завантаження.

Наскільки законні торренти

Сам qBitt/uТоррент – це просто безкоштовна програма. Власники сайтів і Torrent-програм заробляють на рекламі, додаткових сервісах, поширенні додаткового софту у Торрентах (одна з небезпек) тощо. Тобто здебільшого це не зловмисники з комп’ютерними вірусами, а звичайні люди, які мають джерело доходу за рахунок банерної реклами тощо. 

Питання законності полягає у програмах, які ви скачуєте. Якщо розробники задумали, що програма безкоштовна – все ок. Це легально. Однак коли ви завантажуєте, щось на кшталт “Adobe Photoshop” чи “Cyberpank 2077” – це вже злочин, який передбачений законодавством більшості країн. У тому числі й України – порушення авторського права.  

Більшість софту має платну ліцензію. Розробники прагнуть отримувати за неї гроші, аби розвиватись та покращувати свій продукт. 

Основні небезпеки торрентів.

Головні підводні камені лежать у самому принципі роботи пірингової мережі. 

  1. Віруси 

Оскільки роздачу може створити будь-хто, мережу легко використовувати для вірусів. Віруси бувають різні – одні просто знищують файли на вашому комп’ютері, інші ж більш хитромудрі – можуть отримати доступ до всіх ваших даних, у тому числі банківських карток чи підключитися до вашої вебкамери. Часті випадки, коли такі файли можуть заблокувати роботу усієї вашої організації, а зловмисники вимагатимуть гроші за розблокування. 

  1. Експлуатація вашого ПК

Ви можете думати, чому ваш комп’ютер повільно працює, а він просто “знайшов” нову роботу – робить DDoS-атаки чи майнить криптовалюту (не для вас, не мрійте). 

  1. Нав’язливий софт 

Це схоже до вірусів, але по факту, це звичайні програми: браузер “Аміго”, “Яндекс”, навіть досить відомі антивірусні програми. Їх часто “запаковують” у програму установки. Ці програми не завжди несуть шкоду, але якщо у вас їх досі не було, то можливо й користі не багато. Вони займають пам’ять, заміняють аналоги програм вашого комп’ютера на себе. 

Встановлюються у нестандартні папки, тож знайти та видалити ці програми досить непросто. Люди можуть користуватися якимось автоматично встановленим браузером, який збиратиме їхні дані, показуватиме рекламу, майнитиме криптовалюту, або просто буде незручним. Також можуть встановлюватися рекламні модулі: вони сидітимуть десь глибоко в папках Windows і закидатимуть рекламою ваш робочий стіл, чи переадресовуватимуть будь-який ваш пошук в інтернеті на потрібний сайт. 

На щастя, від такого ПЗ можна легко відмовитися: потрібно лише бути пильним і побачити в програмі встановлення непомітну галочку чи кнопку “детальне встановлення”. Якщо ви бачите кнопку “Встановити по замовчуванню (рекомендується)”, то слово “Рекомендується” – це чи чиста брехня. Сміливо тисніть на іншу кнопку “детального встановлення” і знімайте галочки. Коли ви скачали незаконний торент, то ви стаєте розповсюджувачем незаконного ПЗ. А це вже стаття. Якщо захочуть, вас цілком можуть вичислити. 

Як себе убезпечити? 

Попри все, торренти є зручними через їхню швидкість і простоту. Тому говорити про те, що населення перестане незабаром ними користуватися не доводиться. Щоб не говорити про порушення закону, давайте уявимо, що ви вирішили скачати безкоштовний софт чи пробну версію. 

  1. Користуйтеся великими торрент-трекерами. Якщо торрент-файл уже має багато пірів, це означає, що його скачали багато людей і всі вони не виявили проблем. Швидше за все. У цих людей, як і у вас, є антивіруси, які перевіряють файли на наявність шкідливих програм. 
  2. Шукайте софт на людних сайтах. Там має бути багато відгуків, читаючи які, можна зорієнтуватися у тому, варто чи ні. 
  3. Всі завантажені файли перевіряйте антивірусом.
  4. Стежте за поведінкою комп’ютера та програми після встановлення. Якщо усе працює підозріло повільно, це може бути майнінговий модуль чи вірус. 
  5. Створіть віртуальний комп’ютер – таких програм багато. Вони створять вам комп’ютер у комп’ютері. У такому випадку вірус не вийде за межі “віртуальної машини”. Ваш комп’ютер залишиться цілим. 

Якщо виявили щось підозріле – зупиняйте завантаження, встановлення чи будь-що інше. Перевіряйте комп’ютер антивірусом, відключіться від локальної мережі чи навіть Інтернету. 

А найкраще, привчайте себе купувати ліцензійний контент на офіційних ресурсах – це безпечно, зазвичай зручно, а головне – ви підтримаєте розробника, який робить такий потрібний саме вам софт. 

Автор:
Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward