Денис Прокопенко “Редіс” – біографія командира захисників Маріуполя

event 18:03 Вівторок 30 Серпня 2022 Біографії
REDIS DENYS PROKOPEN

Денис Прокопенко “Редіс”, це видатний діяч воєнного напрямку, командир полку “Азов”, Герой України та найвпізнаваніше лице, коли справа стосується захисників Маріуполя. Ми вирішили познайомити вас з ним ближче, тому що вважаємо, що наші герої повинні бути такими ж шанованими, як і медіадіячі, що працюють в тилу.

З ранніх літ і до початку війни

Народився майбутній герой 19 березня 1991 року. Його родичі походили від етнічних карелів (фіно-угорський народ, що мешкає у Тверській області росії та сході Фінляндії). Дуже рано втратив батька.

Ще змалечку на нього мав вплив його дід, учасник російсько-фінської війни (1939-40 роки). Він прищепив для онука ненависть до росії, через яку той втратив багато родичів. Згодом Денис почав говорити, що продовжує справу діда. 

Від матері йому дісталася інтелігентність та співчуття до літніх людей. Його дружина наголошувала, що старенькі теж його любили та тягнулися до нього.

Спорт і універ

Ще змалку він захоплювався спортом, зокрема серйозно займався єдиноборством та бігом. Уже в університеті став одним з ультрас команди «біло-синіх» — футбольного клубу «Динамо» (Київ). Там отримав своє прізвисько — “Редіс”, яке більше не змінював.

“Ми познайомилися десь в років 13, ходили на футбол разом, були в одному колективі. У 2014 році почалася війна, ми разом пішли на фронт. Футболом вже цікавилися менше, бо справи були інші й треба було країні допомагати”.

“Буба” ветеран “Азова”.

2017 року футбольна команда “Динамо” не хотіла їхати грати до Маріуполя. Тоді Денис одним із перших, був готовим гарантувати безпеку проведення матчу, разом з іншими “Азовцями”.

До речі, про університет. Не дивлячись на захоплення спортом, він вирішив учитися на викладача англійської та німецької у Київський національний лінгвістичний університет.

У 2014 році пішов захищати Україну.

Війна росії проти України

З самого початку російського вторгнення на Українські території, Денис пішов воювати – йому тоді було 22 роки. Він одразу потрапив до полку “Азов”, де дуже сподобався керівництву через свої лідерські якості, через що, йому доручили командувати взводом. 

Паралельно він добре освоїв гранатомет. Після командування взводом, він швидко перейшов на управління ротою, а потім і цілим батальйоном. У 2017 році він став наймолодшим командиром окремого загону спеціального батальйону “Азов”.

“Це командир від природи… З того, що я чув від хлопців із його підрозділу, це те, що він підтримував залізний порядок у себе. Завжди приділялася велика увага спорту, бійців тримали на певному рівні, щоб могти виконувати бойові завдання. Люди, які з ним служили, хотіли бути під його командуванням. Усі люди, які мали з “Редісом” контакт знали, що ця людина на своєму місці й бути в його підрозділі це честь”. 

Павло військовослужбовець з “Азову”.

Кожен ранок йог бійці починали з молитви за Україну та серйозних фізичних навантажень аби тримати себе в тонусі. 

У 2019 році. під час вручення йому ордену Богдана Хмельницького 3-го ступеня, він відмовився виконувати військове привітання президента. Це спричинило ажіотаж в медіа, але згодом він пояснив, що військові не віддають честь перед цивільними.

Вірна дружина – Катерина Прокопенко

З майбутньою дружиною він познайомився ще у 2015 році. Детально про їхні відносини вона розповіла для журналістів “Суспільне”.

“Я познайомилася з Денисом у 2015 році. Він мене захопив усім: від зовнішності до внутрішньої складової. Те, як він говорить, бачить, як розуміє, як чує, як досліджує. Я відразу захопилася його світобаченням, те, чим він живе, як він поважає Україну, як хоче боротися за її свободу”.

Катерина Прокопенко

Коли вона дізналася, що Денис служить в полку “Азов” – відчула до нього повагу, бо бачила, як бійці захищають Маріуполь. 

Разом вони любили мандрувати.

“В особистому житті Денис – затятий мандрівник, любитель активного відпочинку та спорту. У вільний час він захоплювався катанням на лижах в Альпах і відкривав для себе Європу. Особливо любить сільськогосподарських тварин. За словами його дружини, у Дениса добре серце, він регулярно допомагає та спілкується з людьми похилого віку в дорозі та у вільний від роботи час”.

Коментар з сайту “Save Mariupol Heroes”. 

Саме від неї він дізнався про початок повномасштабного вторгнення росії 24 лютого, коли вона розбудила його телефонним дзвінком.

Окупація Маріуполя

7 березня він закликав закрити небо над Маріуполем аби запобігти гуманітарної катастрофи в місті.

19 березня йому присвоїли статус Героя України.

18 квітня почалася блокада “Азовсталі”. Денис став голосом полку “Азов” й регулярно записував відео про ситуацію на заводі.

На 86 день (20 травня) блокади від вищого військового командування припинити оборонні дії та здатися в полон. Тоді він записав своє останнє звернення.

“Я пишаюся кожним воїном, який б’ється за Україну, кожним, хто вибрав битву замість утечі! Цей день наш, Україна належить нам: сміливим, справжнім та вірним, що обирають чесність і мужність!”

Денис Прокопенко

Нині він знаходиться у російському полоні, де саме він знаходиться не відомо.

“Я знаю лише, що він вивезений в Росію і взагалі це ще не підтверджено. Щодо місця перебування Дениса я дізналася через російські ЗМІ. Держструктури мені остаточно не підтверджують, тому що тут важко щось підтвердити. Я розумію, що Росія зараз командний склад сховала, інших солдатів і офіцерів ховає та не розголошує, де вони перебувають. Чекаємо, що буде далі”.

Катерина Прокопенко

Читайте також: В мережу потрапило перехоплення розмови між окупантами, коли вони запускали ракети по Рівненщині

25 травня йому вдалося дотелефонуватися з полону до своєї дружини. Розмова була дуже короткою, але він встиг сказати, що з ним все добре.

Повернення з полону

21 вересня 2022 року Дениса Прокопенка разом з іще 214 військовими з полку “Азов” було звільнено з російського полону.

У своїй першій розмові з Президентом України, яка транслювалася на всю Україну, він повідомив, що його стан здоров’я у нормі й висловив свою вдячність за повернення додому.

Його, разом з рештою командирського складу, відправили до Туреччини на період реабілітації. Там він зустрівся зі своєю коханою Катериною та досі перебуває на лікуванні.

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward