Чистий четвер 2022 – коли і як його потрібно відзначати

event 09:38 Четвер 24 Березня 2022 БЛОГ

Чистий четвер у 2022 році припав на 21 квітня. Це четвертий день Страсної седмиці. Народ усі прикмети цього дня пов’язує з очищенням – у першу чергу душі, а також тіла і житла, пише Уніан.

Перевірені та актуальні новини з фронту БАЙРАКТАР NEWS.

Деталі: День цей – переддень милостивої Пасхи. Саме в цей день великоднього тижня прийнято починати пекти паски (в деяких регіонах готують кулічі ) та фарбувати яйця. Тому дух свята відчувається в оселі навіть фізично – запахом випічки і святкової чистоти.

Що можна і потрібно робити в Чистий четвер, а що не можна

Головне питання, яке обиватель задає про будь-яке церковне свято: “Чи можна працювати в Чистий четвер?”. Відповідь: так, однозначно.

Причому роботи у людей дуже багато. Після відвідин церкви християни приступають до побутових справ:

  • проводиться генеральне прибирання, особливий акцент робиться на митті – підлог, вікон, посуду, одягу (прання) тощо. Вважається, що якщо не прибратися в Чистий четвер – потім весь рік проживеш у сварках і розчаруваннях;
  • оселя очищається від усього старого, поламаного і що зжило себе: мотлох і сміття відправляються в сміттєві баки за межами житла;
  • всі справи доводяться до кінця: за прикметою, якщо залишити цього дня недомитим посуд або недостираною білизну – то чекай на великі неприємності цілий рік;
  • готуються страви на святковий великодній стіл: перш за все паски, крашанки. Нічого цього їсти поки не можна – триває Великий піст.

На згадку про те, як Спаситель перед Тайною вечерею омив ноги апостолам – віряни в Чистий четвер купаються самі і купають рідню, яка не може зробити це сама (малих дітей, немічну рідню).

Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward