Чому не можна пити каву з молоком: пояснення лікарів

event 13:34 П’ятниця 03 Березня 2023 Здоров'я

Мало хто з нас може уявити собі ранок без чашечки ароматної кави. З цукром або без, з вершками, з молоком, з корицею, з коньяком, з чимось солодким або під сигарету – не важливо, як саме ви бажаєте отримати свою ранкову порцію кофеїну, пише уніан

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Що корисніше – кава з молоком чи без

Всі любителі кави давно визначилися з тим, який саме напій їм подобається. Одні вважають за краще еспресо, інші не можуть собі уявити кави без цукру, третім обов’язково потрібно додати в напій молоко або вершки. Але погодьтеся, обираючи напій під свої смаки, кожен з нас спробував не один десяток версій, перш ніж обрав свій варіант.

Каву з молоком пробували абсолютно всі, проте з цим напоєм не все так однозначно і, як запевняють дієтологи, річ не тільки в тому, що у кожного свої смакові переваги.

Якщо говорити про те, корисніша кава з молоком чи без, то однозначно з молоком. По-перше, молоко саме по собі – досить поживний продукт, корисний для організму. По-друге, молоко частково нейтралізує кофеїн, що є безсумнівним плюсом для любителів напою, які страждають на високий артеріальний тиск або мають проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Тому, якщо говорити про те, що корисніше: кава з молоком або без, то для тих, хто хоче зменшити кількість кофеїну в напої – однозначно корисніша кави з молоком. 

Однак, не все так просто, і в додаванні молока в напій є чимало мінусів.

Чому не можна пити каву з молоком на думку лікарів

Однозначної відповіді на це питання немає, оскільки все суто індивідуально. Дієтологи запевняють, що для тих, хто намагається скинути зайві кілограми кава з молоком – заборонений напій.

Якщо говорити про те, чому не можна пити каву з молоком, то відповідь очевидна – напій, в який додається молоко, як правило, містить досить велику кількість цукру. Крім того, кава з молоком передбачає наявність десерту. Отже, те, що спочатку можна було б назвати просто чашкою кави, після додавання молока перетворюється на досить ситний перекус, причому з великим вмістом важких вуглеводів і як результат – з високою калорійністю.

Читайте також: Любовний гороскоп на 4 березня 2023 року: що обіцяють астрологи

Кава з молоком – в чому небезпека

В першу чергу, небезпека цього напою в тому, що ми підсвідомо не сприймаємо його як джерело калорій. Десь на підсвідомому рівні ми бачимо в напої всього лише каву, але не враховуємо, що молоко, вершки, цукор і все, що ми додали в чашку, вже давно перетворило нешкідливу чашечку ранкової кави на енергетичну бомбу.

Якщо говорити про те, скільки калорій в каві з молоком, то середня порція латте містить від 180 кКал до 250 кКал в залежності від кількості цукру і жирності молока. Для порівняння – калорійність 100 грамів торта становить близько 300 кКал. Тобто, велика чашка латте в кафе по калорійності практично нічим не відрізняється від шматка торта. 

Відповідь на питання про те, як кава з молоком впливає на фігуру, більш ніж очевидна. Однак, як запевняють дієтологи, крім шкоди для фігури, кава з молоком таїть в собі й інші небезпеки.

Кому варто утриматися від додавання молока в напій

В силу високої калорійності продукту, у особливо завзятих любителів здорового способу життя сформувалася стійка думка про те, що кава з молоком шкідлива для нирок. Також є думка, що кава з молоком шкідлива для шлунка і в цілому напій негативно впливає на кишківник і навіть на шкіру обличчя.

Безумовно, не буває диму без вогню, і у всіх цих переконаннях є частка істини, проте з однією невеликою поправкою – у всьому має бути міра. Кава не шкодить ні ниркам, ні кишківнику, якщо ви вживаєте її в розумних кількостях. 

Якщо говорити про те, що кава з молоком шкідлива для печінки, то тут лікарі розходяться в думці.

Річ у тім, що саме по собі з’єднання кофеїну і молока не несе ніякої загрози організму. Небезпека криється в супутніх інгредієнтах, таких як цукор та молочні жири. Саме тому, тим, у кого є проблеми з печінкою, краще утриматися від напоїв з додаванням жирного молока. А якщо врахувати, що молоко з низьким вмістом жирів просто неможливо збити в пишну пінку, потрібно відразу розміти, що дієтичного латте не існує в природі і в кафе вам точно ніколи не подадуть напій, приготований зі знежиреним молоком.

Жирне молоко або вершки – це не той продукт, який має бути в раціоні людей з проблемами травної системи. Для тих у кого діагностована виразка, гастрит, гастродеоденіт, холіцестит, підвищена кислотність та інші неприємні речі – кава сам по собі заборонений напій. А про те, щоб додати в чашку жирне молоко, таким людям навіть думати не варто.

Кава без шкоди для здоров’я – лайфхак

Якщо говорити про те, як правильно пити каву без шкоди для здоров’я, то відповідь максимально проста – пийте каву з молоком не в кафе, а вдома. По-перше, вдома ви не будете використовувати вершки. По-друге, ви можете додати в напій знежирене молоко.

Так, ви не отримаєте ту саму стійку пінку, яку так красиво збивають в кафе, але й жирність напою у вас буде набагато нижчою. Ну і, нарешті, вдома ви точно зможете втриматися від додаткового смаколика, на відміну від кафе, де так спокусливо пахне свіжою випічкою, з прилавка на вас дивиться ароматна здоба, а бунтар всередині вас починає переконувати, що від одного шматочка тортика точно “нічого не буде”.

Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward