29 квітня – Міжнародний день собаки-поводиря

event 06:13 Четвер 29 Квітня 2021 ПОДІЇ

Щороку в останню середу квітня відзначають незвичну подію – Міжнародний день собаки-поводиря. Більше 50 країн світу беруть участь у різноманітних заходах з метою звернути увагу суспільства на особливих тварин, що безкорисливо допомагають людям з інвалідністю.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Вперше систематичне дресирування собак як компаньйонів для людей, які втратили зір, було впроваджено в Німеччині після Першої світової війни.

Собака-поводир – це спеціально навчена, слухняна, вихована тварина, що набула певних навичок для роботи із незрячими людьми на відповідних курсах. У поводирі обирають собак не всіх порід. Частіше за все навчання проходять лабрадори, німецькі вівчарки, добермани, боксери, золотисті ретривери, королівські пуделі. 

Опанувати вміння поводиря під силу не кожній собаці. Під час занять майже половину тварин виключають з навчальних програм. Собака-поводир повинна бути не тільки доброзичлива та віддана. Вона має володіти природною кмітливістю, розумом та гарною пам’яттю. Тварину навчають приблизно 10 місяців, а потім влаштовують для допомоги інвалідам по зору.

Цікаві відомості

  • Собак-поводирів навчають у два етапи. Спочатку майбутній помічник приблизно рік проживає в родині, щоб призвичаїтись до оточення та людей. Потім тварину готують на курсах. Далі собака та її партнер проходять коротке навчання разом, аби стати справжніми компаньйонами на 7-10 років. Після цього поводир виходить на заслужену пенсію, а для незрячої людини готують нового помічника.
  • Цікаво, але поводирі не розрізняють кольори на світлофорі. Та завдяки природній кмітливості вони не пускають людину на дорогу, коли там їдуть автомобілі. Собаки вміють знаходити пішохідні переходи, щоб безпечно перевести людину. Поводирі чітко знають більше 30 команд, розуміють правила дорожнього руху, розпізнають сходи, лавочки, двері.
  • У розвинених країнах поводирям дозволено знаходитися в громадських місцях. Їм не забороняється супроводжувати компаньйона у лікарні, магазині, ресторані, навіть у літаку. У Міжнародний день собак-поводирів люди шанують цих особливих, незвичайних помічників та друзів.

Джерело: сайт Day Today

Читайте також: Якою завтра буде погода в Україні: прогноз синоптиків

Теги:
Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward