Вчені вперше виявили речовину, яка ефективно вбиває рак

event 08:37 Четвер 29 Квітня 2021 Здоров'я

Все більше людей страждає від онкології. Чимало дослідників всього світу намагаються знайти “ідеального вбивцю” ракової клітини та вдосконалити процес лікування хвороби. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Виявилося, що куркузон D ефективно пригнічує активність онкопротеїну BRAT1, який відновлює ДНК ракових клітин. Вчені Університету Пердью в США вперше синтезували природне з’єднання — куркузон D — для придушення активності пухлинного білка, який робить багато ракових захворювань важковиліковними.

Хімічні сполуки, що входять до куркузона, отримують із чагарнику ятрофа куркас (Jatropha curcas). Вченим відомі протиракові властивості куркузонів A, B, C і D, які в новій роботі протестували на клітинах раку грудей. Виявилося, що куркузон D ефективно пригнічує активність онкопротеїну BRAT1, який відновлює ДНК ракових клітин, збільшуючи виживаність злоякісних тканин.

Дослідники давно шукають способи пошкодити геноми та вбити таким чином клітини раку так, щоб зупинити зростання пухлини та запобігти утворенню метастазів. Є препарати, які здатні пригнічувати міграцію пухлинних клітин в інші тканини й органи, проте досі не було відомо з’єднань, що пригнічують BRAT1.

Крім того, показано, що комбінована терапія препаратами, які пошкоджують ДНК, у поєднанні з куркузоном D ще більш ефективна, ніж кожне з’єднання окремо. Проблемою було те, що для отримання навіть невеликої кількості куркузона потрібно багато чагарнику, і важко відокремити сполуки від інших хімічних речовин у коренях. Щоб виділити приблизно чверть чайної ложки, потрібно дістати близько 50 кілограмів сухих коренів.

Однак дослідники знайшли простий і недорогий спосіб отримання куркузона за 9–12 ступенів хімічного синтезу в кількостях, необхідних для фармацевтичного використання.  

Джерело: сайт GreenPost

Читайте також: Фахівці розповіли, скільки можна зберігати заварений чай

Теги:
Останні новини
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward