В Україні вартість сільськогосподарських земель визначатимуть по-новому

event 13:07 П’ятниця 05 Листопадаа 2021 ПОЛІТИКА

Уряд ухвалив історичну для земельних відносин постанову, яка регламентує нову уніфіковану методику затвердження нормативної грошової оцінки (НГО) землі. Про це повідомили у Рівненській ОДА.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

До цього діяли три різні методики та види НГО для різних категорій земель, затверджені ще в 1995, 2011 та 2016 роках. Показники оцінки мали значні диспропорції між собою у часі та в просторі. Громадяни, органи місцевого самоврядування були змушені формувати й погоджувати три різних види технічної документації, адже без НГО не можна ні сплатити земельний податок, ні продати земельну ділянку.

Відтепер усе зведено в одну методику. І Рада кожної територіальної громади зможе затвердити НГО відразу для всіх земельних ділянок усіх категорій та форм власності на всій своїй території за зрозумілими й прозорими процедурами. Документація з НГО буде у формі електронного документа, а дані про НГО земельних ділянок вноситимуться до Державного земельного кадастру і будуть доступні всім. При цьому уже погоджена раніше технічна документація з НГО зберігатиме чинність доти, поки місцева влада не погодить нову.

Відтепер НГО земельних ділянок визначається так: площа земельної ділянки, що підлягає оцінці, множиться на норматив капіталізованого рентного доходу на одиницю площі та коефіцієнти, які враховують:

  • розташування громади в межах зони впливу великих міст,
  • курортно – рекреаційне значення населених пунктів,
  • розташування громади в межах зон радіаційного забруднення,
  • місцерозташування,
  • цільове призначення земельної ділянки,
  • особливості використання земельної ділянки;
  • індексацію оцінки земель.

Коментар: Ця постанова – важливий ключ для територіальних громад у повномасштабному проведенні НГО всіх земель, що розташовані на їх територіях. Відтепер оцінка буде одразу на всю територію громади, а не на окремі “клаптики”. Результати оцінки одразу по всій громаді потраплятимуть до Державного земельного кадастру і кожний бажаючий зможе отримати витяг про оцінку своєї ділянки швидко та без зайвих бюрократичних процедур“, – говорить Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Останні новини
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward