Українцям буде надходити третя платіжка за газ: юристи пояснили, що буде, якщо не сплачувати її

event 11:43 Вівторок 14 Листопадаа 2023 Суспільство

В даний момент громадяни України щомісяця отримують дві платіжки, пов’язані із газом. Перший рахунок представляє собою вартість за обсяг газу, який був використаний протягом попереднього місяця. Другий рахунок включає оплату за розподіл газу. Зараз планується введення ще однієї квитанції.

Про це детально розповіли юристи.

Зокрема третя платіжка за газ буде вимагати платити за обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Якщо не сплачувати за цією квитанцією – то газ можуть вимкнути.

Для отримання цього рахунку буде необхідно укладати договір із відповідною організацією, яка в окремих випадках може бути облгазом. Однак згідно із чинним законодавством споживачі мають право вибирати організацію, яка буде надавати послуги з перевірки, обслуговування та, за необхідності, ремонту внутрішньобудинкових мереж на платній основі.

Після того, як цей рахунок починає надходити до споживачів, організація, із якою вони уклали договір, повинна щорічно виконувати наступні кроки: проводити візуальний огляд газопроводів; перевіряти, чи забезпечений вільний доступ до них; оцінювати стан труб та якість та цілісність різноманітних прокладок та футлярів. У разі необхідності проводити очищення від бруду або здійснювати ремонт та заміну на нові елементи.

Читайте також: Євросоюз анонсував 12-й пакет санкцій проти росії: що до нього увійде

У приватних будинках такі перевірки повинні проводити один раз на рік, а в багатоквартирних будинках два рази на рік.

Якщо договір не буде укладений, українцям можуть не надавати послуг з постачання газу – тобто газ перекриють. Тобто цей договір є обов’язковим.

Останні новини
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward