У G7 підтримали “Кримську платформу”

event 15:55 Четвер 18 Березня 2021 ПОДІЇ

Міністри закордонних справ країн “Великої сімки” (Великої Британії, США, Канади, Франції, Італії, Німеччини і Японії) та високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель спільно засудили тимчасову окупацію Криму Росією і підтримали започаткування Кримської платформи з деокупації півострова.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Про це йдеться у їхній заяві на сайті уряду Британії, яка цього року головує у G7.

Зокрема, керівники зовнішньополітичних відомств заявляють про свою єдність у засудженні постійних кроків Росії із підриву суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України.

Коментар:Сьогодні, після семи років неправомірної та незаконної анексії Автономної Республіки Крим і міста Севастополь, ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку і відданість незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів“, – наголошується у заяві.

Міністри G7 відзначають, що Статут ООН, Гельсінський заключний акт і Паризька хартія чітко встановлюють фундаментальні принципи поваги до територіальної цілісності будь-якої держави та заборону застосування сили для зміни кордонів.

Коментар:Застосувавши свою силу проти територіальної цілісності України, Росія виразно порушила міжнародне право і переступила через ці принципи“, – сказано у заяві.

Коментар:Ми однозначно засуджуємо тимчасову окупацію Росією АРК і Севастополя. Спроба Росії узаконити це не визнається і не буде визнаватися. Ми засуджуємо порушення прав людини Росією на півострові, особливо кримських татар. Ми закликаємо Росію дотримуватися її міжнародних зобов’язань, забезпечити доступ міжнародним спостерігачам і негайно звільнити усіх осіб, незаконно взятих під варту“, – наголошується у заяві.

Водночас очільники МЗС країн-членів G7 вітають ініціативу України започаткувати міжнародну кримську платформу з метою консолідації зусиль міжнародної спільноти щодо Криму.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: МОН хоче запустити у додатку “Дія” електронний вступ до закладів освіти

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward