Пандемія стала причиною обвалу народжуваності в Європі – Financial Times

event 17:32 Середа 10 Березня 2021 ПОДІЇ

Різке скорочення кількості новонароджених за більш ніж 9 місяців від початку пандемії зафіксували у Франції, Італії й Іспанії.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Проблема не лише в тому, що дуже багато людей помирають через пандемію коронавірусу. Кілька країн Європи помітили, що діти теж почали суттєво рідше народжуватися.

Національний інститут статистики Франції був одним з перших, хто опублікував цифри про кількість немовлят, народжених в січні цього року, тобто через 9 місяців після запровадження першого локдауну в країні через COVID-19. 

Як пише Financial Times, ці оцінки вказали на різке скорочення народжуваності. Цифри говорять, що у Франції народилося 53,9 тисяч людей. І це на 13% менше, ніж у січні 2020-го.

Франція традиційно вважається країною з найвищим рівнем народжуваності у Євросоюзі. Нинішнє скорочення показника – найбільше з часів різкого завершення “бебі-буму” в 1970-х. Також у грудні кількість немовлят була на 7% меншою у порівнянні з аналогічним місяцем в 2020-му. Всього у Франції за рік народилося 735 тисяч дітей. І це найменше з часів кінця Другої світової війни.

Коментар: “Існують фантазії про те, що пари, замкнені вдома, будуть заводити більше дітей. Але це ідилічний погляд на речі. Насправді є ті, кому важко бути разом весь час”, – сказала Анн Соляз з Французького національного інституту демографічних досліджень (INED).

Дані також свідчать про різке скорочення кількості немовлят у Іспанії й Італії, які й без того страждають від проблеми старіння населення. Докази вказують на аналогічні тенденції у Великій Британії й США. 

Financial Times пояснює, що обвал народжуваності в індустріалізованих економіках після пандемій або економічних криз, наприклад, після Великої депресії в 1930-х чи нафтової кризи 1973-го, – це не те, що дивує демографів. Потенційні батьки зазвичай надто стривожені проблемами працевлаштування й власної здатності забезпечити потомство.

Коментар: “Відмінність тільки в тому, що цього разу падіння народжуваності дуже велике. Вона безпрецедентна, так само, як і криза”, – сказав директор INED з питань досліджень Арно Реньє-Лоайє.

Він вказав на “великі страждання” й “клімат страху”, які панували впродовж останнього року. Люди переживали не лише за свій стан, а й також через ризик дітей захворіти через коронавірус.

Джерело: сайт ТСН

Читайте також: Ізраїль не збирається визнавати українські щеплення вакциною Covishield

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward