Найкраща розсада капусти: як проростити і посадити насіння

event 21:50 П’ятниця 10 Березня 2023 БЛОГ

Ранню капусту сіють на розсаду на початку або в середині березня, а пересаджують на ділянку в кінці квітня. Середньостиглу капусту висівають на початку квітня, а пізню – в перших числах травня, пише уніан.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Як обробити насіння капусти – знезараження і загартовування

Якщо ви купили насіння в магазині – пошукайте інформацію на упаковці про те, чи оброблений посівний матеріал і чи готовий до посіву. Зазвичай таке насіння можна сіяти в землю без підготовки.

Якщо ж насіння куплене на ринку або зібране вручну, його потрібно обробити. Спочатку розкладіть насіння на тканині і відберіть великі і середні насінини. Для дезінфекції загорніть насіння в потрійний шар марлі і опустіть в термос з водою температури 40-50° на 20 хвилин.

Потім насіння можна загартувати, щоб воно не боялося морозів. Для цього викладіть на добу в нижню полицю холодильника. Після холодильника злегка прогрійте насіння при кімнатній температурі і приступайте до посіву.

В який грунт висаджувати капусту

Для вирощування капусти на розсаду можна купити готовий грунт, або приготувати субстрат самостійно. Ось кілька рецептів:

  • торф + дернова земля + перегній або компост в рівних частинах;
  • дернова земля + перегній в рівних частинах + пару ложок золи;
  • торф + дернова земля + пісок у співвідношенні 1:3:1.

У грунт для вирощування розсади можна додати комплексне мінеральне добриво. На 1 кг землі додайте 1 столову ложку добрива.

Висаджувати капусту можна в ящики, горщики, стаканчики або торф’яні таблетки. Який б посуд ви не вибрали, на дні обов’язково повинні бути отвори, щоб в землі не застоювалася вода.

Читайте також: Астрологи назвали найкращих свекрух за знаком Зодіаку

Як посіяти капусту на розсаду

У посадкових ємностях зробіть борозни глибиною 1 см і на відстані 3 см один від одного. Викладіть насіння в борозни на відстані 3 см. Присипте насіння грунтом і щедро полийте посіви. Потім накрийте ємності прозорою плівкою або поліетиленом, і поставте в тепле сонячне місце.

Як доглядати за розсадою капусти

Перші листочки з’являються на розсаді на 9-10 день. Після їх появи капусту потрібно переставити на тиждень в прохолодне місце з температурою приблизно 10-12°, наприклад, на балкон. Розсада повинна добре освітлюватися.

Ще через тиждень розсаду переставляють в місце з температурою приблизно 15-16°. На третій тиждень після появи перших листочків саджанці потрібно пересадити в окремі стаканчики, якщо вони вирощуються в загальному ящику. А якщо в одному стаканчику виросло кілька саджанців, то потрібно залишити один найсильніший.

Поливати розсаду капусти потрібно в міру висихання верхнього шару грунту. Також капуста любить свіже повітря, тому після кожного поливу рекомендується її провітрювати.

Останні новини
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
10.04.2024, Середа
09.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward