На Рівненщині засудили легендарну “Багіру”, яка викрала “вундервафлю” сепаратистів

event 16:56 Понеділок 11 Квітня 2022 РІВНЕ
Ліворуч - Моісеєнко, праворуч - прототип "Купол-М"

У Рівному засудили до 13 років громадянку України за державну зраду та  сприяння терористичної діяльності. 

Жителька Донецька створила та забезпечила функціонування мережі інформаторів. Збирала інформацію про переміщення та розташування військової техніки, особового складу ЗСУ, інших військових формувань й правоохоронних органів України на території проведення АТО (ООС). У подальшому зрадниця передавала дані бойовикам так званої «ДНР», повідомляє СБ України. 

Також у повідомленні є фотографія зрадниці. За інформацією Служби безпеки, жінка переховується на території російської федерації, її оголошено у розшук. 

ХТО Ж ВОНА

Цій особі присвятили цілу статтю активісти руху “ІнформНапалм”, яким надав інформацію Український кіберальянс. Засуджену звати Олена Моісеєнко, яка мала позивний “Багіра”. 

Олена “Багіра” Моісеєнко

“Багіра” передавала інформацію для сепаратистів і спецслужб рф про українські війська. Наводила артилерію по ЗСУ тощо. Ось до прикладу фрагмент її переписки з куратором під дівочим прізвищем Літовченко.

Але далі історія “Багіри” стає ще цікавішою. До 2015 року вона встигла розчаруватися в керівництві так званої “днр”,  яке мало кримінальне минуле та створило на території “республіки” зону незаконного обігу наркотиків. Моісеєнко намагалася “натравити” на них російські спецслужби, але відповідної реакції так і не отримала. 

Ще хотіла створити власний бойовий загін на кілька тисяч людей, але не судилося.

Натомість у 2015 році для “Багірі” довелося втекти до росії через небезпеку “отримати по чайнику” від співвітчнизників-сепаратистів. 

“ВУНДЕРВАФЛЯ”

Але просто так вона не втекла, а прихопила з собою унікальний комплекс РЕБ “Купол-М” – із російської серії “Анало говнєт”. 

Загалом одного травневого ранку 2015 року керівництво заводу “Топаз” зрозуміло, що їхню “вундервафлю” вкрали і написало заяву в прокуратуру “ДНР”: 

1 марта 2015 года, примерно в 10 часов утра, боевиками из подразделений российского казачества изделие «Купол-М» было угнано. 

Потім ці ж бойовики намагалися продати “Купол” у росію за кілька десятків мільйонів гривень, але “Багірі” вдалося підключити спецслужби рф і просто відібрати техніку у козачків. У підсумку, “Купол” перевели на зберігання.

Потім Моісеєнко виплила вже у 2019 році зі скаргами на те, що рф їй надто мало заплатила за зраду України. Як іншим бойовикам першої хвилі. Мали би платити 32 тисячі грн, а натомість виплатити 4 тисячі: 

 “Ми – “ополчення”, перша хвиля. Ми відокремлюємося від усіх – ми не заробітчани, ми не приїхали по гроші! Ми прийшли воювати без грошей! Я, наприклад, дослужилася. Мені аж цілих 4 тисячі гривень тоді дали, 500 гривень забрали на труну… Це єдина зарплата, яку мені виділили за все… Потім мене посадили (у підвал) мужньо і сказали: тобі нічого не належить, йди з Богом.

А коли я прийшла вже після відсидки, говорю: я ж офіцер, 32 тисячі у мене зарплата була! Де? Сказали: нічого немає, йди звідси. Потім були гоніння. потім виявилося, фінансування на нас було. Питання на засипку – де?” – плаче терористка “Багіра”.

“Багіра”

Як пише видання Діалог”, “Багіру” обурює те, що бойовики воюють за Донбасі за гроші, а не за ідеї “русского міра”. 

Автор:
Останні новини
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward