Кріпосне право у XXI столітті: як Безос влаштував роботу в Amazon і чому люди на це погоджуються

event 12:28 П’ятниця 04 Вересня 2020 У СВІТІ

Для багатьох Amazon – це топкомпанія, про роботу в яку можна тільки мріяти. І справді, у компанії така купа грошей і технологій, що щільність смузі-барів з роботами-барменами на квадратний метр повинна зашкалювати. Але, так здається тільки на перший погляд.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Open Markets Institute провів дослідження умов роботи в ритейл-частині Amazon і опублікував кілька цікавих висновків, які показують, що в компанії практично реалізована антиутопія.

  • Відеоспостереження, здавалося б, річ вже буденна, але в Amazon вивели її на новий рівень. Amazon показує запис з камер на великих екранах прямо на складах під час роботи. Ні, це не картинка в реальному часі, а підбірка відео з сюжетами крадіжки колишніх співробітників, яких зловили на крадіжці та згодом звільнили або заарештували.
  • У робочих є норма продуктивності, але вони не знають, яка саме. А ще її постійно змінюють. Робочий просто повинен працювати як може, навіть не розуміючи, наскільки добре він працює. Це вкрай важко психологічно.
  • Використовується сканер предметів (основне призначення якого виконувати замовлення клієнтів), Amazon також рахує кількість секунд між кожним завданням. Коли співробітники відстають від обраної Amazon продуктивності, наприклад, від кількості оброблюваних пакетів на годину, програмне забезпечення в сканерах робить догану. А потім, якщо співробітник все одно не встигає, звільняє його в автоматичному режимі.
  • Наприкінці робочого дня складських співробітників ретельно перевіряють, щоб переконатися, що вони не вкрали якісь товари зі складів Amazon. Процедура займає до години, і цей час не оплачують.
  • Працівникам Amazon не можна брати з собою на зміну нічого, крім пластикової пляшки з водою і прозорого мішечка з грошима. Тобто ніяких телефонів, плеєрів і так далі.

З одного боку, кріпосне право і рабство вже давно скасували і ніхто людей силою не примушує влаштовуватися в Amazon. Тому цілком ймовірно, що вони терплять такі умови або просто через гроші, або через відсутність альтернативи.

З іншого боку, тихо боїшся, що Безос може домогтися успіху в нових галузях – і “все буде Amazon”. І до речі, не забувайте, що Amazon – світова топкомпанія. Тобто вона задає певні стандарти в галузі та є прикладом для наслідування для бізнесів по всьому світу.

Джерело: сайт Mc.today

Читайте також: Скільки українців підтримують проведення медичної реформи – інфографіка

Теги: Amazon
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward