Як зробити так, щоб петунія була “пишною”

event 13:18 Четвер 19 Травня 2022 БЛОГ

Петунії давно заслужили велику популярність у квітникарів завдяки тривалому цвітінню, простоті вирощування, великому розмаїттю забарвлень і форм. Рослина широко використовується для озеленення міських парків, дачних ділянок, домашніх балконів та терас, пише prostowау.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Хоча багато представників цієї декоративної культури вважаються невибагливими, догляд за ними вимагає знання особливостей агротехніки. Одна з них – прищипування.

Навіщо потрібні прищипувати петунію

Петунії, насамперед ампельні, не схильні до самостійного кущення. Рослина, що розвивається без втручання людини, формує лише одне довге стебло, і квіткових бутонів на ньому закладається небагато. Правильно проведене прищипування стимулює утворення бокових пагонів. В результаті виходить кущ, який виглядає акуратно, а бутонів та квітів на ньому утворюється набагато більше. Крім того, підвищується якість цвітіння: воно стає більш пишним і витривалим

Кущовим різновидам прищипка також рекомендована для стимуляції розгалуження, а щодо більшості сучасних каскадних сортів – вважається необов’язковою.

Коли краще проводити прищипування

Чим раніше ви починаєте процес формування рослини, тим краще. Першу прищипку рекомендують робити, коли на розсаді є не менше 4-5 повноцінних листочків. Видалення “точки зростання”, проведене в цей момент, не тільки стимулює розвиток нових паростків: збільшення зеленої маси дозволяє зміцнити кореневу систему рослин. Такі кущі потім легше переносять пересадку на постійне місце, пишно та довго цвітуть. Процедуру можна повторити приблизно через місяць, коли рослини одужають від стресу і зміцніють. За цей час на основному стеблі відростуть бічні пагони, і потрібно буде прищипнути кожен із них.

Як робити прищипування

Для прищипування вам знадобляться манікюрні ножиці або канцелярський ніж, які варто протерти спиртом, інакше квітка може захворіти або навіть загинути. Вважається, що петунію прищипувати правильно відразу після того, як на стеблі з’являться 4-5 листочків. Підготувавши інструменти, визначте правильне місце для прищипки: відрахуйте чотири листочки знизу – і видаліть верхівку втечі, зробивши зріз під прямим кутом, як на фото вище. Завдяки цьому петунія буде рости не вгору, а в сторони, і на бічних пагонах почнуть формуватися нові бруньки, з яких з’являться квіти. Після того, як ви відріжете верхню частину рослини, місце зрізу необхідно присипати золою або порошком активованого вугілля. Якщо на зрізаних верхівках є хоча б по 3-4 листочки, такі стебла зазвичай не викидають, а використовують для вегетативного розмноження: укорінюють живці у воді або вологому субстраті, щоб потім висадити на постійне місце.

За допомогою черенкування досвідчені садівники успішно економлять на покупці готової розсади або збільшують кількість екземплярів рідкісних і модних різновидів культури, самостійно вирощених з дорогого насіння.

Вдруге петунію потрібно прищипувати після того, як вона була висаджена на постійне місце – у контейнер (горщик, вазон тощо) або у відкритий ґрунт. Для рослини прищипування створює стресову ситуацію. Як правило, процедура відсуває час початку цвітіння на 2-3 тижні. Щоб кущі швидше адаптувалися, їх радять добре підгодувати комплексним мінеральним добривом та обприскати по листі стимулятором росту.

Загальні принципи прищипки петуній

Якщо ви хочете, щоб петунія рясно і довго цвіла, а самі кущі виглядали красивими і пишними, варто керуватися такими правилами:

  • чим раніше буде проведене перше пінцірування розсади, тим легше рослина перенесе стрес і подальшу пересадку на постійне місце;
  • прищипувати можна тільки здорові кущики – якщо юні рослини повільно розвиваються і виглядають слабкими, з процедурою краще почекати;
  • кожна прищипка затримує термін початку цвітіння, тому обрізку проводять трохи більше 2-3 разів за сезон.
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward