“Екологічна катастрофа”: чому Рівненщина може залишитися без лісу вже через 30 років

event 17:41 Четвер 27 Серпня 2020 РІВНЕ

Протягом минулого року темпи вирубування лісів на Рівненщині пришвидшилися у 2,5 рази. За такої динаміки область може залишитися без лісу вже через 30 років.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це повідомили у дослідженні, проведеному EOS Data Analytics, Інститутом космічних досліджень НАН України та Державним космічним агентство України.

Вони встановили, що починаючи з серпня 2019 до серпня 2020 року, в Рівненській області вирубали 5395 га лісу проти 2101 га роком раніше. 

Дослідники кажуть, що якщо не уповільнити цей тренд, то за наступні 30 років може бути знищено 1,6 млн га лісу на Рівненщині. Це уся площа лісів в області.

У цій ситуації не допоможе навіть висадка дерев, кажуть вчені, оскільки відновлення займає від 60 до 100 років, залежно від порід дерев.

Коментар: “Ліс безконтрольно рубають і “сірими” схемами вивозять на експорт. Ніхто не знає справжніх масштабів. Дані отримані із супутників — це незалежний інструмент на шляху до вирішення цієї проблеми. Космос бачить усе”, — вважає засновник EOS Максим Поляков.

Дослідження проводили за допомогою технології супутникового аналізу, яку раніше використовували в рамках програми підтримки прозорого управління земельними ресурсами в Україні (Supporting Transparent Land Governance in Ukraine) з ініціативи Світового банку та за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Коментар: “Проблема вирубки українських лісів дуже резонансна і часто використовується в маніпуляціях. Передусім за відсутності незалежного інструменту, який гарантував би прозорий контроль змін лісового покриву і відстеження антропогенного чинника, котрий цьому сприяє. Сьогодні, завдяки цифровим технологіям, зокрема супутниковому моніторингу, можна мало не щодня відстежувати зміни, над чим наша команда і працює”, — розповів директор із продажу EOS Data Analytics Роман Медведєв.

Медведєв додав, що вирубка дерев та іншої рослинності може призвести до важких екологічних проблем. Такими є опустелювання, ерозія, зменшення родючості ґрунту, повені та вимирання популяцій диких тварин (зокрема внесених до “Червоної книги”). 

Джерело: сайт Інтерфакс-Україна

Читайте також: На Рівненщині посилили охорону кордону з Білоруссю: якими будуть обмеження

Теги:
Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward