Рослинне молоко: користь та шкода для організму

event 12:51 Четвер 07 Жовтня 2021 БЛОГ

Останнім часом зростає популярність вживання рослинного молока як повної альтернативи коров’ячому. Рослинне молоко просто п’ють зі склянки, додають до вівсянки, кави, чаю, роблять коктейлі, додають у випічку.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Одна з основних медичних причин, чому люди обирають рослинне молоко – це уникнення симптомів непереносимості лактози або алергії на білок коров’ячого молока. 

Яку користь може принести рослинне молоко, у порівнянні з коров’ячим:

  • Рослинне молоко має більше ненасичених жирів, які відіграють роль при схудненні та зниженні холестерину.
  • З усіх наявних видів рослинного, соєве молоко найбільш близьке за кількістю білка до коров’ячого.
  • Соєве молоко містить ізофлавони, які мають антиоксидантний ефект та можуть зменшувати запалення в організмі, а також можуть мати протираковий ефект.
  • Соєве та вівсяне молоко забезпечує більше рибофлавіну (вітаміну В2), ніж коров’яче молоко.
  • Нижчий вміст жиру в рослинному молоці (у порівнянні з коров’ячим) робить випічку з його додаванням менш калорійною, не змінюючи смаку (але може змінювати текстуру).

Що потрібно знати про рослинне молоко:

Досить часто виробники додають штучні вітаміни та мінерали, щоб наблизити поживність до коров’ячого молока. Проте у рослинному молоці міститься високий вміст фітату та оксалату, а ці сполуки можуть блокувати засвоєння кальцію та інших речовин організмом людини. Таким чином, кальцій, який вважається ключовим у молоці, потрібно споживати з інших джерел (наприклад, темно-зелені овочі).

Рослинне молоко має низьку калорійність і невелику кількість білка, тому може підійти не всім людям, а особливо дітям.

Вміст поживних речовин у різних виробників рослинного молока відрізняється. Для того, щоб покращити смакові якості, текстуру продукту, продовжити термін зберігання часто додають цукор, сіль та консерванти. Тому виникає питання, наскільки воно корисне.

Вівсяне молоко не підходить людям з непереносимістю глютену або целіакією.

Хоча в соєвому молоці більше білка, ніж у інших рослинних молочних продуктах, коров’яче молоко має більшу кількість незамінних амінокислот метіоніну, валіну, лейцину та лізину.

Діти також можуть мати алергію на деякі продукти рослинного походження (наприклад, сою).

Дослідження серед дітей до 6 років показали, що діти, які вживають рослинне молоко замість коров’ячого мають набагато нижчий рівень вітаміну Д, в порівнянні з тими, які регулярно п’ють коров’яче молоко.

Таким чином, вибір залишається за вами. Але варто розуміти, що рослинне молоко не потрібно вважати альтернативою коров’ячому. Коли обираєте рослинне молоко, потрібно звертати увагу на поживні речовини, які містяться у рослині, з якої зроблено молоко (овес, кокос, кіноа, соя і т.д). Зважаючи, що у фабричному рослинному молоці часто можна зустріти зовсім зайві для нас цукор, сіль та інші підсилювачі смаку, краще приготувати таке молоко в домашніх умовах.

Коров’яче молоко – це чудове джерело кальцію, білка та вітаміну D, і педіатри не рекомендують вилучати його з раціону дітей, якщо для цього немає медичних показань. Рослинне молоко не рекомендується давати діткам до 5 років.

Читайте також: Заварні тістечка з кремом: простий та смачний рецепт

Джерело

Теги:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward