НОВИНИ

“Зливи, потопи і спека”: вчені пояснили причини аномальної погоди в Україні

Україну цього літа погода випробовує зливами, потопами й аномально високою температурою. Синоптики кажуть, що після виснажливої спеки країну скоро знову охоплять дощі. І хоча нинішній рік менш екстремальний, ніж попередній, особливих поліпшень чекати не варто.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: 24 і 25 червня стануть найжаркішими днями місяця, буде +35 градусів, а подекуди навіть вище. Потім стовпчики термометрів трохи опустяться і прийдуть опади, говорить провідний синоптик Укргідрометцентру Роман Мурмило.

За його словами, останнім часом велика частина території України перебувала під впливом циклонів і полів зниженого тиску, тому нас переслідували зливи і грози. Звичайно, найбільше це стосувалося південних і східних областей, де випало відразу кілька місячних норм опадів.

Найменше такі неприємності зачепили північ і захід України, де місцями і зовсім випала лише половина норми дощів. А ось схід і південь були найближче до центру циклонів, тому там затоплювало цілі міста.

Коментар: Із 28 червня температура трохи знизиться, стовпчики термометрів покажуть близько +30 градусів, і погода буде теплою і дощовою“, – говорить Мурмило.

Старша наукова співробітниця, завідувачка відділу прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України Віра Балабух пояснює: причиною таких аномальних явищ стало те, що над територією України тривалий час панували циклони.

Коментар: Це не типово для циклону. Зазвичай протягом доби він може переміститися через усю територію країни. А тут він затримався на кілька днів“, – говорить вчена.

Циклон було заблоковано іншим природним явищем – антициклоном, який утворився на півночі та північному сході й заважав зрушити на схід.

Коментар: У той же час із Туреччини та Азії приходили досить жаркі повітряні маси, вони зустрічалися в районі Чорного моря, де було багато вологості. Циклон був малорухомий, зберігався над цією територією більше доби і в підсумку чорноморське узбережжя – Одеса, Ялта, Керч – сильно постраждали від інтенсивних опадів. Якби ці повітряні маси могли пересуватися, то дощів було б набагато менше“, – говорить Балабух.

До того ж антициклон посилився, а це призводить до сильних вітрів. У міру просування антициклону Україну чекають гради і шквали.

Балабух зазначає, що процес блокування повітряних мас – одна з ознак зміни клімату. І в цьому році він проявився як ніколи.

Коментар: Все залежить від того, в яку частину процесу потрапляє той чи інший регіон. Якщо ми опинимося в заблокованій частині повітряних мас, то нас чекають сильні дощі та багато опадів. Якщо ми опинимося в зоні дії антициклону (високий тиск) тоді буде жарко, температура підніметься вище за +30, нас чекають посуха і пожежі“, – говорить Балабух.

Вчена зазначає, що 2021 рік менш аномальний порівняно з попереднім роком, коли Україна потерпала від посухи. Цього року південні й південно-східні області заливає дощами. Ці явища характерні не тільки для нашої країни, але й для Європи та всієї північної півкулі.

Джерело: сайт Обозреватель

Читайте також: Синоптикиня повідомила, як довго в Україні триматиметься спека

Марія Апельмон

Маша любителька побитися об заклад, про точність її прогнозу погоди. Вона знає, чи потрібно завтра брати із собою парасольку, чи краще не виходити з дому через пекельну спеку. Інколи напише прогноз погоди краще, ніж Укргідрометцентр. Окрім цього захоплюється астрологією. Полюбляє писати гороскопчики і хвалити Козерогів. Точно знає, що чекає вас сьогодні, завтра і навіть через тиждень. А ще вона не відривається від сучасної літератури (*Кідрук one love) та є поціновувачем смачного індійського чаю.

Недавні новини

Квіти на День матері: 5 ключових питань

Дарувати букети рідним та близьким можна з приводу та без. Ви зробите мудро, якщо цієї…

10 години ago

На Закарпатті чоловік підробив свідоцтво про смерть дружини, щоб виїхати за кордон

Прикордонники затримали чоловіка, який разом зі своєю 16-річною донькою намагався перетнути кордон. Він пред’явив свідоцтво…

13 години ago

У Луцьку викликали поліцію у тролейбус, бо жінка не трималася за поручень

У Луцьку в тролейбус №15 викликали правоохоронців, бо жінка не трималася за поручень. Про це…

13 години ago

12 класів школи: у Раді розповіли про масштабну реформу середньої освіти

В Україні продовжується велика реформа середньої шкільної освіти та поступове введення 12-річки. В її рамках…

13 години ago

На Київщині викрили двох чоловіків, які “зливали” місця вручення повісток

На Київщині правоохоронці викрили адміністраторів інтернет-спільнот, які у месенджерах допомагали громадянам призовного віку уникати мобілізації.…

14 години ago

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію засуджених

Сьогодні, 8 травня, під час пленарного засідання Верховна Рада дозволила деяким категоріям ув’язнених мобілізуватися до…

14 години ago