“Жінки в політиці”: нардеп з помічницями обговорили найгостріші гендерні питання (відео)

event 13:18 П’ятниця 03 Липня 2020 ПОДІЇ

19 грудня 2019 року у Виборчому кодексі ухвалили гендерний мінімум для жінок і чоловіків – не менше 40%. Нещодавно нардеп від Рівненщини Дмитро Соломчук обговорив питання гендерної політики і виборчих квот зі своїми помічницями Світланою Дзенік та Юлією Залознєвою.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Більшість людей в Україні на питання про політичну участь жінок відповідають – нам усе одно, аби людина була хороша! Однак численні дослідження говорять про те, що саме в політиці існує найбільший “гендерний розрив”: жінки, які складають 54% громадян нашої країни, найменше (10 – 20%) представлені саме в цій сфері, яка є представницькою по своїй суті. Натомість у сфері освіти та медицини навпаки, кількість жінок суттєво переважає (до 90%).

Зараз Україна займає 155 місце в рейтингу за представництвом жінок у парламенті. У Верховній Раді ІХ скликання представлено 88 жінок з 423 народних депутатів, або 20,8% від усього складу. Це найнижчий показник у Європі. 

Часто доводиться чути, що квоти – це неефективний механізм залучення жінок до прийняття рішень на всіх рівнях органів влади.

При цьому важливо зазначити, що гендерні квоти – це не спосіб отримати монополію на владу чи привілеї. Скоріше це один із тимчасових заходів, який допоможе зруйнувати стереотипне уявлення щодо жінок, адже в них з’явиться ще один спосіб самореалізації.

Тому у виборчому законодавстві України було введено гендерні квоти. Згідно з діючим Виборчим кодексом, у кожній п’ятірці партійного виборчого списку має бути не менше двох кандидатів кожної статі.

Чи потрібно жінкам йти в політику?

Чи потрібно жінкам йти в політику? Однозначно, так! Згідно з діючим Виборчим кодексом, у кожній п'ятірці партійного виборчого списку мають бути не менше двох кандидатів кожної статі.Жінки внесуть більш чітку позицію щодо соціальної сфери, благоустрою та інклюзивності. На жаль, у нашому суспільстві склалася думка про те, що політика — «чоловіча справа». Насправді, це не так. Знаю чимало жінок, які є професійними управлінцями і законотворцями.Давайте обговорювати не груди Клітіної, чи «корабельні сосни», а те, як зробити нашу політику більш ефективною і доступнішою для усіх.Більше дивіться у відео.

Опубликовано Дмитро Соломчук Четверг, 2 июля 2020 г.

Помічниця нардепа Світлана Дзенік наголосила на важливій ролі такого рішення для вітчизняної політики.

Коментар: “Я вважаю, що цей інструмент для жінок є вагомим, тому що вони зможуть брати участь у виборах і представляти інтереси громади на різних рівнях влади”, – говорить Світлана Дзенік.

В ході обговорення всі погодилися з тим, що в Україні панує стереотип про політику, як “чоловічу справу”. Проте, в той же час існує чимало прикладів жінок, які є досить успішними політикинями та професійними керівницями.

Коментар: “Власники бізнесу часто стверджують, що жінки зачасту більш відповідально відносяться до поставлених завдань”, – наголошує Дмитро Соломчук.

У ході обговорення нардеп запропонував помічницям гіпотетичну ситуацію, якби жінки мали у міській чи обласній раді більшість голосів – що б вони почали змінювати в першу чергу. Юлія Залознєва відповіла, що це були б реформи в соціальній сфері та благоустрій.

Коментар: “Вони однозначно проводили б ефективні реформи в соціальній сфері та у сфері благоустрою”, – стверджує Юлія. 

На жаль, український інформаційний простір часто зосереджує увагу не на професійних досягненнях жінок, а зовнішньому вигляді, сукнях, аксесуарах та розмірі грудей.

Коментар: “Давайте обговорювати не груди Клітіної, чи “корабельні сосни”, а те, як зробити нашу політику більш ефективною і доступною для всіх”, – додав нардеп у своєму каналі в Telegram.

Читайте також: “Через загострення пандемії”: в Раді розповіли, чи стануть переносити місцеві вибори

Останні новини
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward