Зеленський виступив у Раді: головне з промови президента

event 12:17 Вівторок 20 Жовтня 2020 ПОЛІТИКА

Президент Володимир Зеленський 20 жовтня виступив зі щорічним зверненням до Верховної Ради. У ньому президент розповів про стратегічні напрямки розвитку держави, а також про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: На початку промови Зеленський заявив, що його послання можна буде завантажити за QR-кодом у залі, також воно з’явиться на сайті президента.

Крім того, він запропонував запрошувати з кожної області України військових, медиків, підприємців. “Людям, що найняли його на роботу” очільник держави має намір звітувати про те, що зроблено і презентувати плани на майбутнє.

Коментар: “Разом із громадянами України сьогодні ми обговоримо кілька важливих питань: що я обіцяв, що зробив, що не зробив і чому, що буде зроблено та коли… Поговоримо про те, що сьогодні завтра та післязавтра будемо робити ми”, – зауважив Зеленський.

Про боротьбу з COVID-19

Зеленський підкреслив, що цієї теми не було в його передвиборчій програмі та загалом на пандемію ніхто не очікував. Більше того, світова медицина не була готовою до коронавірусу, а українська – тим паче. Зокрема, в Україні було зруйновано систему лабораторій і їх залишалося 5. 

Коментар: “З початку поширення коронавірусу ми вжили жорстких і ефективних заходів. Ми обирали між двома сценаріями: погано та ще гірше – удар по економіці через карантин чи величезна кількість хворих і померлих. Звісно, ми обрали перший варіант”,
– зауважив президент.

У підсумку, за його словами, українській владі вдалося:

  • зберегти життя тисячам українців і виграти дуже цінний час,
  • відновити вертикаль державний санітарних лікарів,
  • швидко подолати дефіцит на захисні засоби (держрезерв був порожнім: до прикладу, маски востаннє закуповували в 2007 році та термін їхньої придатності давно минув),
  • підвищити зарплати медикам, що протидіють COVID-19 до 300% (щоправда, через недосконалість бюрократичної системи були складнощі в регіонах), 
  • запустити клінічні випробування українських препаратів, що мінімізують ризики ускладнень і смертності від COVID-19.

Коментар: “Ми витримали перший етап і пройшли його з мінімальними втратами. Так, є мінімізоване скорочення економіки та ВВП, але це торкнулося всіх країн світу. А у порівнянні з багатьма європейськими країнами наше падіння – менше”, – зазначив президент.

Згадав він і про відсоток смертності від COVID-19, який, за його словами, також в України є меншим – 1,9% проти 4% Німеччини, 9% Франції та 11% Великої Британії.

Зеленський додав, що Українська влада не має розслаблятися, оскільки протидія COVID-19 триває – рекорди з кількості хворих фіксують в Україні щодня, і Україна не є винятком.

Коментар: “Адаптивний карантин і менш суворі заходи безпеки були необхідними для відновлення економіки України. Але це не скасовує елементарних правил”, – підкреслив президент.

На цьому тлі він звернувся до всіх українців, зокрема депутатів, із проханням носити маски, адже більшість, попри страшні цифри, цього взагалі не робить або робить для галочки.

Коментар: “Хай там як, але я вірю, що ми все подолаємо. Ми вже обговорили з нашими європейськими партнерами постачання в Україну вакцини, щойно вона з’явиться. У нас – неймовірні та інші, хто протидіє коронавірусу. Головне бути згуртованими”, – констатував Зеленський. 

Про передвиборчу кампанію в період карантину 

Зеленський зауважив, у час епідемії місцева влада хоче подобатися виборцям і, саботуючи рішення уряду, проводить багатотисячні концерти у день міста. За його словами, це “гра у злого поліцейського в столиці та доброго – на місцях”.

Коментар: “Знайте, можливо, кількість голосів за вас у вашому регіоні буде більшою. Але кількість хворих і померлих буде на вашій совісті”, – наголосив президент 

Про складний 2020 рік

Зеленський наголосив, що українці запам’ятають 2020 рік надовго. Адже він приніс Україні чимало лих, які влада переживає разом із народом.

Мовиться про:

  • COVID-19,
  • збиття літака МАУ в Ірані,
  • масштабні лісові пожежі,
  • паводок на заході України,
  • посуху на півдні.
  • катастрофу літака з військовими льотчиками та курсантамина Харківщині.

Коротко про щорічне звернення президента

  • Таке щорічне звернення є традиційним у багатьох президентсько-парламентських і парламентсько-президентських державах.
  • У конституційних монархіях своєрідним аналогом такого послання є “тронна промова” – звернення монарха (короля, королеви, принца тощо) до парламенту.
  • Не винятком у цій традиції є й Україна. Започаткував цю традицію ще Леонід Кучма своєю економічною доповіддю в 1995 році. Після нього всі президенти незмінно дотримувалися традиції.
  • Традиційно таке звернення проводять до 31 березня. У 2020 році воно мало відбутися у квітні, але через пандемію коронавірусу довелося змінювати плани.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: Зеленський пояснив, чому насправді 120 нардепів відправляються на передову

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward