НОВИНИ

Зеленський відсторонив Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду

Президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Рішення ухвалили після отримання та опрацювання фахівцями ОПУ клопотання Офісу генерального прокурора про відсторонення судді КСУ Олександра Тупицького від посади строком на два місяці.

Коментар:Я підписую цей указ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи“, – повідомляє Володимир Зеленський.

Законність такого указу аргументував представник президента в КС Федір Веніславський.

Коментар:Це не звільнення, це не припинення його повноважень судді, це тимчасовий захід, передбачений КПК України, статтею 154. Президент на виконання Конституції та законів України, за Конституцією, видає укази“, – повідомляє Веніславський.

Згідно зі статтею 154 особа, яку призначив на посаду президент, може бути на час досудового розслідування на строк до двох місяців тимчасово відсторонена від своєї посади. Тобто президент діє у повній відповідності до своїх конституційних повноважень, відсторонюючи пана Тупицького від посади судді КСУ на два місяці”.

Коментар:Треба зазначити, що Тупицький відсторонюється від виконання обов’язків саме судді. Тобто він процесуально не може бути присутнім на судових засіданнях. Крім того, відсторонення на два місяці обумовлено юридичною процедурою.

Але оскільки в основі цього відсторонення лежить висловлена йому прокуратурою підозра кримінального характеру, відсторонення може бути продовжене і на наступні нормативні два місяці. Аж до обов’язкового звільнення у зв’язку з очевидним конфліктом інтересом і неможливістю виконувати обов’язки судді особою, підозрюваною у скоєнні злочинів“, – повідомляє глава Офісу президента Михайло Подоляк.

Джерело: сайт УП

Читайте також: У 2020 році дороги Рівненщини відновлювали за принципом маршрутизації

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

На Житомирщині 19-річний киянин зґвалтував школярку

Про підозру у зґвалтуванні неповнолітньої дівчини повідомили 19-річному киянину. Йому загрожує до 12 років вʼязниці.…

19 хв. ago

Внаслідок ДТП у Києві загинула півторарічна дівчинка: вагітна жінка у важкому стані

У Дніпровському районі Києва сталась ДТП. Внаслідок аварії загинула півторарічна дівчинка.  Про це повідомили у…

49 хв. ago

Закон про мобілізацію набув чинності: що змінилося для військовозобовʼязаних

18 травня набрав чинності закон про мобілізацію. Відтепер у військо призивають чоловіків з 25 років,…

1 годину ago

Потужна магнітна буря у травні ще покаже наслідки: вчені вже б’ють на сполох

Магнітна буря призведе до зростання кількості тропічних штормів цього року, пише ТСН. Потужна магнітна буря,…

2 години ago

На Рівненщині попрощались із п’ятьма Захисниками

На Рівненщині попрощались із п'ятьма загиблими бійцями: Олександром Стрижеусом, Станіславом Полюховичем, Андрієм Морозовським, Олександром Вознюком…

2 години ago

Гороскоп на 18 травня за картами Таро: що чекає на всі знаки Зодіаку

Езотерики склали свої передбачення на 18 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку. Що цікавого…

3 години ago