“Збільшення екоподатку?”: нардеп пояснив, чому це не вирішує справжні екопроблеми

event 17:51 Четвер 23 Липня 2020 ПОДІЇ

Нардеп від Рівненщини Дмитро Соломчук переконаний, що підвищення екоподатку не вирішить екологічних проблем, тому необхідно створити стимули для підприємств модернізувати виробництво. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Депутат повідомив, що до загального фонду держбюджету було сплачено понад 4 млрд екологічного податку. Проте, ці кошти не використовувалися за призначенням. 

Нардеп переконаний, підвищення ставки податку не покращить ситуацію з вирішенням екологічних проблем, оскільки бізнес шукатиме можливість ухилитися від сплати.

Коментар: “Не вихід із ситуації – в тисячу разів піднімати екоподаток. Це не призведе до якихось рішучих змін. Бізнес шукатиме моделі, як уникнути цього. За історію України було багато випадків”, – сказав Соломчук.

Народний обранець вважає, що набагато кращим варіантом є стимулювання підприємців модернізувати виробництва. Для цього потрібно дати їм можливість використовувати частину коштів для сплати екоподатку на закупівлю та встановлення очисних систем.  

Коментар: “Підприємства мають підготувати проєкт системи очистки, затвердити його у відповідних органах, за свої кошти збудувати цю систему. Лише тоді буде можливість отримати 70% знижку своїх податків, взаєморозрахунку, перекрити свою витратну частину на ці проекти”, – пояснив він.

На думку нардепа, кошти від екоподатку мають акумулюватися в спецфонді. Саме це дозволить відслідковувати їх використання.

Коментар: “Якщо буде створений спецфонд, де ми чітко будемо бачити закумульовані кошти з екоподатку. Їх можна буде направити на висадку дерев, на очистку річок, озер. Тоді громадяни України нарешті побачать, що існує екологічний податок, і він ефективно використовується, а не розчиняється незрозуміло де, і ми не бачимо, куди він дівається”, – додав депутат.

Як відомо, раніше Американська торгова палата (АСС) закликала Верховну Раду надати суб’єктам господарювання право використовувати до 70% екологічного податку для компенсації витрат на природоохоронні заходи та екологічні інвестиції.

Крім того, президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок заявила, що необхідно повернути цільовий характер коштам від збору екологічного податку і направляти їх виключно на екологічні проекти.

Джерело: сайт Znaj.ua

Читайте також: З 1 серпня в Україні діятимуть нові штрафи у сфері бізнесу: що зміниться

Останні новини
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward