Запуск е-лікарняного перенесли на 2021 рік: деталі

event 13:11 Вівторок 24 Листопадаа 2020 ПОДІЇ

Електронний лікарняний мали запустити ще у квітні 2020 року. Та міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що е-лікарняні запрацюють вже з 2021 року.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Коментар: “Запуск е-лікарняних дозволить не лише скасувати лікарняний як паперову довідку, що є елементом бюрократії, а й заощаджувати час лікарів та пацієнтів.

Крім цього, це можливість швидко та ефективно оплачувати лікарняні без фізичних контактів, гарантувати обґрунтованість виплат та економити державні кошти”, – повідомив Федоров.

За його словами, електронні лікарняні будуть одразу в електронному вигляді, нічого дублювати не потрібно.

Коментар: “Це буде звичайна форма в онлайн-системі, заповнення якої займатиме кілька хвилин. Після цього підписаний електронним підписом документ автоматично надсилатиметься до інших державних органів для виплат”, — додав міністр.

Що ще відомо про е-лікарняні?

Кожен лікар, який видаватиме лікарняний, має підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. 

Далі інформація через реєстр в Пенсійному Фонді автоматично передаватиметься у Фонд соціального страхування, і там одразу знатимуть, що людина захворіла і повинна отримати компенсацію, оскільки є платником єдиного соціального внеску, пояснив заступник міністра соціальної політики Олег Коваль.

Коментар: “Лікарняний матиме фіксований термін. Наразі в країні працюють протоколи. Кожна хвороба в середньому має відповідну кількість днів для лікування. 

Наприклад, певною хворобою людина хворіє 6 днів. Лікарняний відразу відкривається на 6 днів. Він відкривається закритим.

Якщо людина поправила своє здоров’я, вона може не йти до лікаря, щоб закрити лікарняний, а просто виходить на роботу. Якщо ж людина потребує ще лікування, вона звертається знову до лікаря і в день закриття попереднього лікарняного відкривається новий”– додав Коваль.

Також, за його словами, це дозволить відстежувати, чи лікарняний видав профільний лікар.

Коментар: “У нас часті випадки, коли лікарі дають документи щодо хвороб, які не відповідають їхньому профілю, а це – потенційні корупційні ризики.

Також ми зможемо боротися та відстежувати потенційні “схеми”, коли “на лікарняний” іде половина співробітників підприємства, які фактично продовжують працювати, але отримують ще й виплати з Фонду соцстрахування”, – пояснив Коваль.

Що це змінить

Це пришвидшить процедуру отримання страхових виплат, а також зменшить шахрайство навколо цієї теми: раніше за фейкові лікарняні купували за 200-300 грн.

Коментар:Тепер, коли вони будуть в електронній формі, підробляти їх без участі лікаря буде неможливо. 

А лікарям виписувати фейкові листки буде складніше, бо тепер все автоматично фіксується та аналізується у єдиній електронній системі“, – пояснював ексміністр кабінету міністрів Дмитро Дубілет.

Також він додав, що людям можна буде не відвідувати лікарню окремо, щоб закрити лікарняний. 

Джерело: сайт УП.Життя

Читайте також: Медики точно визначили, як довго зберігається імунітет від COVID-19 в організмі

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward