“Вже не врятувати”: льодовики Гренландії досягли точки неповернення і далі будуть лише танути

event 10:24 Вівторок 18 Серпня 2020 У СВІТІ

Льодовий щит Гренландії вже не зможе повернутися до своїх попередніх розмірів і далі буде лише танути, навіть якщо глобальна температура на Землі припинить рости.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це заявили дослідники з Університету штату Огайо, які опублікували наукову роботу в журналі Nature. 

Вчені виявили, що снігопад, який щороку поповнює льодовики Гренландії, вже не може встигати за темпами танення льоду. Для цього вони дослідили щомісячні супутникові дані за останні 40 років з понад 200 великих льодовиків, талі води яких стікають в океан через Гренландію.

Коментар:“Ми виявили, що об’єм льоду, який потрапляє в океан, набагато перевищують об’єми снігу, який накопичується на поверхні”, — розповів автор дослідження Майкл Кінг.

Вчені також виявили, що до 2000 року льодовий щит мав рівні шанси збільшуватися та зменшуватися щороку, але тепер це в минулому. В умовах глобального потепління він буде лише танути.

Чим це загрожує

Повне танення льодового щита Гренландії може підняти рівень моря на 7 метрів до 3000 року. Якщо це станеться, під воду підуть прибережні міста у всьому світі.

Льодовики Гренландії зараз є найбільшим джерелом підвищення рівня світового океану. Згідно з останніми дослідженнями, за наступні 80 років (при тих же темпах танення) глобально рівень води підвищиться на 6,9 см.

Нагадаємо, Гренландія втратила рекордну кількість льоду влітку 2019 року, коли острів накрила хвиля тепла з Європи. Льодовий щит втратив 55 млрд тонн води за 5 днів — цього достатньо, щоб, до прикладу, весь американський штат Флорида пішов під воду на 10 см.

Чому в Арктиці все так швидко тане

Такі швидкі зміни в Арктиці вчені пов’язують зі змінами клімату. А от те, чому вони так відбиваються саме на Арктичному регіоні, пояснюють феноменом “арктичного підсилення”. Воно полягає в тому, що Арктика “нагрівається” десь у два-чотири рази швидше, ніж решта планети.

Коментар: “За останні десятиліття арктичний лід відступив, і цей льодовий покрив, який має здатність відбивати сонячне світло назад у космос, розтанув та перестав покривати океанічні води. А вони набагато темніші й поглинають цю сонячну енергію, тож океан починає нагріватися”, — так пояснює “арктичне підсилення” керівник кріосферних досліджень NASA Том Ньюман.

Глобальне потепління прискорюється також і в решті світу. У липні Всесвітня метеорологічна організація ООН спрогнозувала, що протягом найближчих п’яти років у світі потепліє на 1,5°C у порівнянні з доіндустріальним рівнем температури.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: Вчені зафіксували найвищу температуру на планеті за всю історію

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
21.03.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward