“Виснажує організм, як хімієтерапія”: лікар розповів про вплив коронавірусу на організм

event 22:22 Понеділок 12 Жовтня 2020 ПОДІЇ

Перенесений коронавірус може пришвидшити хворобливі процеси в організмі людини, які могли б вистрелити років через 10.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це повідомив головний лікар медичного центру “Біокурс” Тарас Жиравецький.

COVID-19 запускає системне запалення, виснажує організм і дає збій. Зараз у рази важчі пацієнти, ніж були раніше.

Він пояснив, чому чимало людей скаржаться на несприйняття деяких продуктів, особливо м’ясних.

Коментар: “Нюх зникає через зміни в центрально-нервовій системі. Можливо, зі смаком та сама історія. Справді, їжа декому стає схожа на солому, нічого не відчувається. Залишкові явища після сильного запалення легень можуть спостерігатися до місяця. А їхня робота відображується на загальному стані людини. Пневмонію за 3-5 днів ще ніхто не вилікував. У середньому цей процес займає 2-3 тижні“, – зазначив експерт.

Також експерт пояснив думку про те, що перенесений COVID-19 потягнув за собою серцеві ускладнення.

Коментар: “Він може спровокувати проблему, яка, можливо, вистрелила би через років 5-10. В одного пацієнта, 50 років, коронавірус створив коронарит (запалення стінок вінцевих артерій серця. – ред). Зробили стентування одної артерії і замінили клапан. Хоча він сам лікар, веде здоровий спосіб життя й досить добре харчується.

Загалом коронавірус запускає системне запалення, виснажує організм і дає збій, який вискакує згодом. У кого була початкова ниркова недостатність – вона перейде в гіршу, хто мав проблеми з печінкою – вони погіршаться, з гіпертонією – збільшиться ризик інсульту. Коронавірус збільшує ризики всього“, – розповів лікар.

Жиравецький згадав тенденцію, коли в колективах чи сім’ях хворіють двоє-троє, а решта не заражається.

Коментар: “Досі не зрозуміло, як усе відбувається. В мене особисто теж я захворів, діти в легкій формі, а от дружина не заразилась. Через кілька місяців у мене і в дітей були антитіла, а в неї не було. Ще через місяць захворіли її батьки, і дружина заразилася вже від них із класикою всіх симптомів, зокрема й зі зміною смаку. Теж не зрозуміло, чому так.

Друга тенденція – зараз у рази важчі пацієнти, ніж були раніше. У багатьох коронавірус переноситься у важкій формі”, – зазначив він.

Він також додав, що при коронавірусі завжди є симптоми. Це закладеність носа, температура 37,2, кашель, сильна втома, головний біль. У молоді коронавірус і справді може мати легший перебіг. А от старші, навіть після 30-35 років, відчують його хоча б на рівні ГРВІ.

Жиравецький розповів, коли можна повертатися до звичного способу життя й відвідування спортзалів, басейнів та іншої фізичної активності.

Коментар: “Зожникам”, хто любить бігати, плавати, у перший місяць я б порадив сидіти вдома. Пояснюю пацієнтам: уявіть собі, що ви пройшли курс хімієтерапії. Ось такий стан після перенесеного коронавірусу. У нас у Львові була трагедія: дівчина 19 років після COVID-19 пішла в спортзал, дала навантаження, отримала 40 температуру, менінгіт і померла. Мама – кардіолог, тато – судинний хірург.

Тому я б порадив людям, які вели активний фізичний спосіб життя, місяць посидіти на відновленні, добре харчуватися й не виснажувати організм. Вітаміни важливі, але це не є панацея. Вони лише каталізують обмінні процеси в організмі.

Лікар підсумував, якщо приймати забагато вітаміну С – можуть активізуватися камінці в нирках. А як маєте гастродуоденіт чи ентероколіт, то скільки б ви вітамінів не випили, вони не будуть настільки ефективні.

Джерело: сайт Obozrevatel

Читайте також: Лікар дав прості поради, як захистити себе від коронавірусу

Останні новини
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward