Всесвітній день води – головна повістка дня: цінність води для людей

event 13:39 Понеділок 22 Березня 2021 ПОДІЇ

Сьогодні, 22 березня весь світ відзначає Всесвітній день води, який цьогоріч проходить під гаслом “Цінність води для кожного з нас”. Для людини дуже важливо пити чисту воду – це одна з основних складових здоров’я, як і чисте повітря, здорова їжа та фізична активність.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Зараз стає очевидним, що ми споживаємо дуже багато води, більше, ніж Планета може відновити і очистити. За прогнозами вчених до 2025 року дві третини населення Землі відчуватимуть нестачу чистої води.

В Україні ми схильні думати, що брак питної води – проблема інших далеких країн. Але це не так. Хоча ми ще не відчуваємо цього щодня, тиск на наші прісноводні запаси і навколишнє середовище збільшується. Далеко не потрібно ходити, на прикладі рідної Рівненщини, ми бачимо жахливе забруднення водойм, які забезпечують наші міста і села питною водою. А це, в першу чергу ставить під загрозу здоров’я людей.

Тому, ще у 2018 році з ініціативи тодішнього голови ОДА Олексія Муляренка на Рівненщині було запропоновано підходити до вирішення цієї проблеми системно і комплексно. Спочатку, науковцями Національного університету водного господарства і природокористування (НУВГП) було проведено об’ємне наукове дослідження річки Устя та її басейну. Аналогічну роботу з досліджень, провели у рівненському воднику і щодо річки Іква.

В пошуках ефективних підходів до вирішення таких важливих та непростих питань, було прийнято рішення створити Басейнову раду річки Устя – консультативно-дорадчий орган. План порятунку малих водойм в області, фактично перейшов з формату розмов до конкретних дій.

До слова, НУВГП постійно проводить цільову наукову роботу в напрямку вивчення стану річок Рівненської області та України, бере участь у різноманітних цільових робочих нарадах і тому повністю володіє ситуацією з зазначеного питання. Про це нам розповів ректор університету Віктор Мошинський.

Коментар:Для міста та області ми виконуємо цілий ряд ініціатив пов’язаних із якістю води. Наприклад у Рівному, це великий проект щодо Басівкутського водосховища. Також, ми активно залучаємо до цієї роботи наших студентів. Вони у рамках конкурсу наукових робіт імені професора Олексія Костіна, який ми проводимо спільно із Фондом Муляренка, пропонують дуже гарні рішення. Зокрема, стосовно Гідропарку.

Хочу зазначити, що наші випускники свого часу проектували цей комплекс. Він багатофункціональний, і мало хто знає, що рівненський Гідропарк будувався передусім як уловлювач талих поверхневих вод, для того аби управляти стоком, не тільки для естетичних потреб. Цю функцію також необхідно відновлювати…“, – зазначив Віктор Мошинський.

Віктор Мошинський

Також, науковець розповів, що НУВГП наразі бере активну участь у розробці Стратегії управління водними ресурсами України. І вже найближчим часом її буде презентовано на науково-технічній раді Державного агенства водних ресурсів, яким до речі керує випускник Національного університету водного господарства і природокористування, уродженець Рівненщини Валентин Шліхта. Як досвідчений управлінець він прекрасно розуміє проблеми галузі, у тому числі і у рідній області.

Коментар: Наразі дуже актульним для вирішення є питання власності водогосподарських об’єктів меліоративних систем. У Верховній Раді, на розгляді перебуває законопроект про організації водокористувачів, який ми дуже сподіваємося приймуть найближчим часом. Його якість дуже висока.

Також символічно, що сьогодні у Всесвітній день води, 22 березня ми запускаємо в роботу вже третю в Україні, сучасну лабораторію з моніторингу стану води. Це лабораторії європейського зразка, мають потужності, що оперативно можуть провести найсучасніші аналізи води та виявити промислові хімікати і пестициди, навіть у низьких концентраціях. Загалом, у нас в державі заплановано відкрити чотири таких лабораторії.

І ще одним дуже важливим напрямком є робота зі студентською молоддю та молодими науковцями. Необхідно займатися популяризацією спеціальностей, які споріднені з водним господарством. Сьогодні, дуже багато навчальних закладів перейшли на підготовку модних спеціальностей – маркетинг, менеджмент, юриспруденція, у той же час інженерні спеціальності, насамперед пов’язані з водною інженерією на жаль не є популярними. Хоча, тільки у сфері управління Держводагенства більше 18 тисячі робочих місць. Тому, люди які отримують підготовку у цих напрямках більше мають можливостей отримати роботу. Крім того, навколо водного господарства ще працюють багато компаній, які пов’язані з цією сферою, у тому числі й меліорацією, і які дуже потребують сьогодні фахівців. Тому, це дуже перспективний напрямок для навчання…“, – розповів Валентин Шліхта.

Валентин Шляхта

Зазначимо, що вищезгаданий ректором НУВГП Віктором Мошинським конкурс наукових студентських робіт імені професора Олексія Костіна проводиться у нашому місті вже втретє. За ці роки, його учасниками написано багато цікавих, а головне дуже корисних наукових робіт, які спрямовані на пошук конкретних та реальних способів вирішення проблеми забруднення водойм, у тому числі річки Устя, її притоків та озера Басів Кут. Зокрема, у 2020 році переможцем стала робота талановитого студента Миколи Клименка “Відновлення річки Боярчик”. Мало хто вже пам’ятає, але ця річка бере свій початок та протікає в районі Боярки, у полях за “Епіцентром” в Рівному і впадає в Устю. Ще півстоліття тому, ця водойма була настільки чистою, що там купалися люди. Нинішня проблема річки в тому, що там б’ють підземні води, які надходять з території, де встановлений колектор, з якого й потрапляють у Боярчик забруднюючі речовини. І таких корисних екологічних ініціатив у рівненських студентів та молодих науковців безліч. Потрібно лише допомагати їх втілювати у життя.

Цьогоріч, організатори конкурсу враховуючи зміни, які відбулися в навчальному процесі НУВГП у зв’язку із карантинними заходами, продовжили дату подачі конкурсних робіт до 16 квітня, а нагородження переможців запланували наприкінці квітня. Варто зазначити, що до складу конкурсної комісії входять відомі науковці та викладачі НУВГП, інші авторитетні люди, серед яких: ректор Віктор Мошинський, директори інститутів води та екології нашого університету, а нещодавно до складу конкурсної комісії увійшов і голова Держводагенства Валентин Шліхта.

Ініціатор конкурсу інноваційних студентських робіт імені професора Олексія Костіна, його онук Олексій Муляренко запевняє, що й надалі підтримуватиме цікаві екологічні проєкти та ініціативи спрямовані, у тому числі й на вирішення проблеми очищення малих водойм.

Коментар: Кожен свій ранок я починаю із двох склянок теплої води. І протягом дня випиваю ще декілька літрів чистої води. Звісно, ми всі знаємо, що вода це основа життя, але так вже створені люди, що починають цінувати щось, тільки після того, як втрачають. Думаю, у питанні з водою не варто заходити так далеко, бо наслідки будуть не поправні.

Я пам’ятаю ті часи, коли у школі ми пили воду просто з крану, так само як і з колонки на вулиці, і враження було, що проблеми з водою бувають тільки в Африці. Пройшло всього-навсього якихось 20 років, і ми вже розглядаємо питання порятунку центральної водойми Рівного, як одне з найпроблемніших, а у багатьох селах Рівненщини вода зникла з колодязів або ж стала непридатною до вживання. Це все наслідок діяльності людини. Саме тому, ми спільно і негайно маємо вирішувати ці питання, поки вони не призвели до незворотних наслідків”, – додав екс-очільник Рівненщини.

Олексій Муляренко

Зауважимо, що кожен з нас може зробити якусь маленьку добру справу для збереження, охорони та відтворення водних ресурсів. Хтось вчасно закриє кран на кухні чи у ванній кімнаті й тим самим збереже десяток літрів чистої води, інший – викине випиту пляшку води не в річку, а у спеціальний сміттєвий контейнер, а дехто навіть очистить джерело, яке повністю замулене і може просто пересохнути спекотним літом. А що саме зробити Вам, хай підкаже Ваше серце. Робіть добрі справи, адже все що Ви зробите повернеться Вам сторицею. Не будьте байдужими, не стійте осторонь.

Джерело: сайт Рівненські Новини

Читайте також: Україна піднялася на 13 сходинок у світовому рейтингу щастя

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward