Всесвітній день дитини

event 14:09 Вівторок 20 Листопадаа 2018

Сьогодні, 20 листопада Генеральна асамблея ООН ініціювала введення Всесвітнього дня дитини – це свято, яке має сприяти добробуту, захищеності та дотримання прав всіх дітей у світі. У цей день в 1959 році була прийняла Декларація прав дитини, а в 1989 році – Конвенція про права дитини.

Головне завдання цього дня – сприяти побудові світу в якому кожна дитина зможе ходити в школу, відчувати себе в безпеці і повністю реалізувати свій потенціал. За даними ООН, щорічно 11 мільйонів дітей помирають, не доживши до п’яти, десятки мільйонів залишаються фізично або розумово хворими, не маючи можливості для дорослішання, повноцінного життя і розвитку. Багато з цих смертей викликані хворобами, які при задовільних умовах медицини можна легко вилікувати; інші – згубними наслідками бідності, дискримінації та насильства. Всі разом ці причини приносять важкі втрати сім’ям, громадам, державам і всьому світу.

В світі та Україні існує безліч дитячих проблем, до яких не можна відноситися байдуже. Вони потребують максимальної уваги та розголосу:

  • Алкоголізм: в Україні зберігається невтішна статистика дитячого алкоголізму і наркоманії: 40% дітей вживають алкоголь, багато хто вже в 11-12 років знайомі зі станом алкогольного сп’яніння. Також 1% дітей 12-13-ти років щодня вживають алкогольні напої.
  • Дитяча праця: згідно з результатами досліджень, у нашій державі 465 тисяч працюючих дітей. Велика частина з них (46%) задіяна в сільському господарстві, в торгівлі (26 %) і сфері послуг (19 %). У більшості країн такий вид праці вважається експлантацією та знаходиться під забороною.
  • Безпритульність: до 100 тис. дітей в Україні є безпритульними. Це неповнолітні, що були покинуті батьками, покидали сім’ї або дитячі заклади, де вони виховувались. Існує велика кількість фондів та заходів, які направлені на допомогу та соціальну адаптацію для таких осіб.
  • Домашнє насильство: За даними ЮНІСЕФ, 70% дітей (до 14 років) страждають в Україні від фізичних або психологічних покарань.  Безліч випадків насильства є прихованими та рідко коли виносяться за межі сім’ї,  бо приймаються у ній як виховна норма.

На сайті благодійного фонду «Об’єднання світових культур» (United World Cultures Foundation, UWCF), розміщений повний перелік дитячих проблем, які присутні в Україні, а також контакти установ і організацій, до яких можна звернутися за допомогою чи консультацією.

Отож,  потрібно не забувати про забезпечення гідних умов та прав, долучатися до вирішення актуальних проблем та ніколи не стояти осторонь, коли йде мова про наше майбутнє – дітей.

Теги:
Останні новини
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
10.04.2024, Середа
09.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward