Категорії НОВИНИ

Все що потрібно знати про кір

За перший місяць 2019 року на Рівненщині на кір захворіло більше двохсот осіб. Сьогодні розглянемо симптоми та профілактику цієї небезпечної хвороби.

Кір рахується одним з найбільш заразних захворювань у світі. У групі ризику найчастіше перебувають діти і підлітки, високий шанс зараження також і у невакциновах дорослих. Вірус супроводжується інтоксикацією, лихоманкою, запаленням дихальних шляхів, також висипом на шкірі та ротовій порожнині.

Симптоми починають проявлятись через 10 днів після зараження вірусом, саме в період до їх прояву носій вірусу є найбільш заразним. Інкубаційний період може тривати до 21 дня, після цього з’являються симптоми інфекції:

  • сильний головний біль;
  • нежить;
  • висока температура – до 40 градусів;
  • слабкість тіла;
  • сильний кашель;
  • збільшення лімфовузлів;
  • запалення слизової оболонки очей: сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення;
  • пронос та блювання.

Через п’ять днів на обличчі хворого з’являються червоний висип, якій розповсюджується по всій голові. В наступні дні висип поступово вкриває все тіло.

Хвороба протікає до 4 тижнів та небезпечна тим, що може викликати тяжкі ускладнення  – пневмонію чи енцефаліт. У найтяжчих випадках хворому може загрожувати інвалідність чи навіть летальний результат.

Заразність надзвичайно висока – вірус цього захворювання може жити в повітрі приміщення, де був хворий, ще протягом двох годин. За даними МОЗ – 9 з 10 неімунізованих людей, що контактують з хворим, будуть заражені.

Єдиний метод профілактики – це вакцинація. Перше щеплення проводять в 12 місяців, а в 6 років повторну ревакцинацію. На жаль, є безліч батьків, які нехтують щепленнями, тим самим піддаючи свою дитину високому шансу зараження. На даний момент 8000 дітей у Рівненській області не вакциновані від кору.

Будьте обережними та дбайте про своє здоров’я.

Читайте також:  Те що ви хотіли знати про імунітет та ГРВІ

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Як приготувати апетитні роли, багаті на білок: ідея для перекуса на роботу

Немає нічого кращого, ніж приготувати роли з рисовим папером. Це просто, смачно та легко. На…

2 години ago

Такі аромати подобаються усім: 5 класичних нот у парфумерії

Зазвичай парфуми створюють щонайменше з 10 інгредієнтів, що розкриваються в різний час і роблять аромат…

3 години ago

Гарні, але дуже проблемні: які рослини не варто садити на своїй ділянці

Вибираючи красиві рослини для прикраси ділянки, необхідно враховувати їхню потенційну шкідливість. Деякі чагарники і рослини,…

4 години ago

Капітана з Рівненщини судили за прикривання пиятик підлеглих та преміювання їх

Костопільський районний суд визнав капітана однієї з військових частин винним у недбалому ставленні до служби.…

5 години ago

Гелікоптер із президентом Ірану потрапив у аварію

На північному заході Ірану сталася аварія з гелікоптером, який перевозив президента країни Ібрагіма Раїсі. Вертоліт…

5 години ago

Пенсіонерку з Львівщини судили за антиукраїнські дописи в “Однокласниках”

Червоноградський міський суд Львівщини визнав винною у поширенні комуністичної символіки та виправдовуванні збройної агресії Росії…

6 години ago