НОВИНИ

“Вірус живе 28 днів на грошах”: чи будуть українські банки дезінфікувати купюри

Коронавірус може виживати на банкнотах до 28 днів за температури 20 градусів Цельсія. Однак українські банки, попри рекомендації НБУ, не займаються знезараженням банкнот.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Річ у тім, що купюри, які привезли інкасатори, не можуть бути перераховані касиром й оприбутковані до їхнього знезараження. Їх попередньо необхідно помістити в приміщення, яке повинно мати спеціальний статус – це має бути сховище, окреме від основного, де банкноти мають перебувати під ультрафіолетом певний час.

Коментар: А це означає, що і потрапити на коррахунки банків ці кошти не можуть. Гроші не працюють. Їх не можна, наприклад, покласти на overnight (послуга короткострокового “нічного” кредиту – ред.). Банк зазнає збитків. Як тільки вийшли ці рекомендації НБУ, ми обговорювали, як їх виконувати. А ніяк“, – розповідають співробітники банків.

За інформацією радника голови правління Кредитвест Банку Василя Невмержицького, спеціальну противірусну обробку банки не застосовують. Проблема в тому, що це досить дорога і громіздка техніка, щоб нею можна було оснастити хоча б головні офіси і філіали. Хоча таке обладнання є в Нацбанку.

Коментар: Раніше в Нацбанку заявляли, що банкноти знезаражуються і під час упаковки додатково піддаються температурному шоку в печі. Тому з певним ступенем упевненості можна говорити про те, що пачки банкнот з маркуванням НБУ на пакувальної стрічки безпечні з точки зору вірусів і бактерій“, – вважає Невмержицький.

Джерело: сайт Обозреватель

Читайте також: Степанов закликав українську молодь проявити більшу турботу щодо своїх рідних

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Прикордонники знайшли у Тисі тіла двох чоловіків (ВІДЕО)

Прикордонники виявили в Тисі тіла двох чоловіків. Про це повідомляє пресслужба Держприкордонслужби. “Потопельників знайшли вчора…

29 хв. ago

Коли та як потрібно обрізати дерева та кущі навесні: поради садівникам

З настанням весни природа пробуджується, і садівники розпочинають активні роботи з догляду за своїми зеленими…

59 хв. ago

Що буде з організмом, якщо з’їдати по 10 яєць щодня

Зв’язок між споживанням яєць та здоров’ям був предметом суперечок протягом багатьох років. Однак наука про…

1 годину ago

Незламні духом: названо 3 знаки Зодіаку, які ніколи не втрачають голову у вирішальний момент

Життя сповнене несподіванок, й іноді нам доводиться стикатися з труднощами, які вибивають нас із колії.…

2 години ago

В Україні заблокували понад 2,5 тисячі сайтів з азартними іграми

За рекомендаціями правоохоронців, в Україні заблокували понад 2,5 тисячі вебсайтів, які забезпечували проведення азартних ігор…

2 години ago

На Прикарпатті засудили жінку за спробу вбивства 12-річної дівчинки та викрадення двох дітей

Суд відправив за ґрати жительку Донеччини за замах на вбивство та викрадення дітей, передає RegioNews.…

3 години ago