“Вірус живе 28 днів на грошах”: чи будуть українські банки дезінфікувати купюри

event 11:33 Вівторок 20 Жовтня 2020 ПОДІЇ

Коронавірус може виживати на банкнотах до 28 днів за температури 20 градусів Цельсія. Однак українські банки, попри рекомендації НБУ, не займаються знезараженням банкнот.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Річ у тім, що купюри, які привезли інкасатори, не можуть бути перераховані касиром й оприбутковані до їхнього знезараження. Їх попередньо необхідно помістити в приміщення, яке повинно мати спеціальний статус – це має бути сховище, окреме від основного, де банкноти мають перебувати під ультрафіолетом певний час.

Коментар: А це означає, що і потрапити на коррахунки банків ці кошти не можуть. Гроші не працюють. Їх не можна, наприклад, покласти на overnight (послуга короткострокового “нічного” кредиту – ред.). Банк зазнає збитків. Як тільки вийшли ці рекомендації НБУ, ми обговорювали, як їх виконувати. А ніяк“, – розповідають співробітники банків.

За інформацією радника голови правління Кредитвест Банку Василя Невмержицького, спеціальну противірусну обробку банки не застосовують. Проблема в тому, що це досить дорога і громіздка техніка, щоб нею можна було оснастити хоча б головні офіси і філіали. Хоча таке обладнання є в Нацбанку.

Коментар: Раніше в Нацбанку заявляли, що банкноти знезаражуються і під час упаковки додатково піддаються температурному шоку в печі. Тому з певним ступенем упевненості можна говорити про те, що пачки банкнот з маркуванням НБУ на пакувальної стрічки безпечні з точки зору вірусів і бактерій“, – вважає Невмержицький.

Джерело: сайт Обозреватель

Читайте також: Степанов закликав українську молодь проявити більшу турботу щодо своїх рідних

Теги:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward