Відпочинок на Азовському морі: Генічеськ та Арабатська Стрілка – експерти порівняли два популярні курорти

event 12:03 Середа 10 Листопадаа 2021 Суспільство

Генічеська та Арабатська Стрілка традиційно асоціюються з сімейним відпочинком на Азовському морі. Для багатьох українців це майже синоніми. Але, розділені протокою Тонка і розташовані один від одного на відстані лише 2 км, ці курорти мають суттєві відмінності з точки зору організації пляжного відпочинку. Експерти профільного видання azov.zp.ua розповіли про особливості, загальні риси та кардинальні відмінності відпочинку в самому Генічеську та на Арабатській Стрілці. Про це повідомляє “Мій Кривий Ріг”.

Пляжі та море

Обидва курорти вважаються розташованими на узбережжі Азовського моря, але насправді Генічеськ розташований не на самому морі, а на березі його мілководної затоки – Утлюцького лиману. З протилежного боку цього ж лиману знаходиться добре знайомі багатьом Федотова коса та острів Бірючий. 

У той час як більшість Арабатської Стрілки (починаючи з перших кілометрів Щасливцевого) дійсно омивається водами відкритого Азовського моря на сході, а із заходу межує із Сивашем. 

І ці особливості багато в чому визначають те, які за складом пляжі на обох курортах, наскільки зручний вхід у море, яка глибина та структура дна. При цьому в цілому, пляжі і в Генічеську, і на Арабатській Стрілці піщані з домішкою дрібної черепашки.

У Генічеську є кілька пляжів, але переважно вони не дуже зручні для відпочинку з маленькими дітьми. За винятком Центрального міського – або, як його найчастіше називають, “Дитячого пляжу“. 

На ньому берегова лінія укріплена бетонними плитами, і цей пляж набільш упорядкований для відпочинку: піщана смуга тут широка, а море дуже мілке. На березі є навіси, шезлонги, кабінки для перевдягання і туалети. Працюють кафе, є водні розваги.

Інші пляжі в Генічеську вужчі, і по краю моря насипане велике каміння або укріплення з бетонних плит. З обладнання можуть бути хіба рідкісні парасольки від сонця.

 У Генічеську є морський порт, тому на пляжах біля нього чистота води може бути далекою від ідеальної. У свою чергу, вся Арабатська Стрілка – це кілометри широких піщаних пляжів. Вхід у воду тут пологий і поступовий, при цьому стає все різкішим у напрямку від Генічеської Гірки до Стрілкового.

Найбільш упорядковані пляжі тут припадають на Генгірку та в Щасливцеве — там є все необхідне, щоб комфортно та активно відпочити. Найменш розвинена пляжна інфраструктура в Стрілковому – тут всі елементи пляжного комфорту розташовуються тільки на територіях, що належать приватним пансіонатам та базам відпочинку.

На Арабатській Стрілці немає промислових підприємств, і з погляду екології ситуація там краща, ніж у самому Генічеську.

Інфраструктура

Генічеськ – це місто з розвиненою інфраструктурою. Тут є все, що потрібно для нормального функціонування такого населеного пункту, і тому, обравши для відпочинку цей курорт, туристи не позбавляються звичних благ цивілізації — мережевих супермаркетів “АТБ”, магазинів, сфери обслуговування, закладів громадського харчування та розвиненої транспортної мережі. У місті також є відділення кількох банків, багато банкоматів та терміналів самообслуговування.

Арабатська Стрілка також не позбавлена ​​інфраструктурних об’єктів, але вони все-таки сільські. На період літніх відпусток курорт поповнюється сезонними магазинами, аптеками та безліччю кафе. Вони розпорошені по всьому курорту, але є одна особливість: максимально забезпеченими торгівельною інфраструктурою виявляються Генгірка та Щасливцеве, мінімально – Стрілкове (там навіть немає банкомату).

Пересуватися Арабаткою цілком зручно бетонною дорогою, що знаходиться в порівняно хорошому стані і з’єднує Генічеськ зі Стрілковим. Нею налагоджено регулярне сполучення між селами. Влітку кількість рейсів збільшується і доїхати до потрібного місця не складно. Крім того, можна скористатися послугами таксі.

Є ще одна позиція, яка поєднує всю Арабатську Стрілку і Генічеськ – це якісна артезіанська питна вода, що подається зі свердловин споживачам. Тому на цьому курорті найчастіше відсутня потреба у купівлі бутильованої води.

Розваги, пам’ятки та екскурсії

Культурна програма в Генічеську не обмежується катанням на банані та водному скутері. У місті є кілька парків і серед них знаменита Алея Казок, а також кінотеатр, нічні клуби та дискотеки. 

А тим, хто бажає більше розваг, шлях лежить на Арабатську Стрілку

Вже при в’їзді на косу по лівій стороні за другим мостом розташовані дві кайт-школи – «Windride»r і «Spot Guide Ноme Spo»t. Ще одна знаходиться в Щасливцевому – це «Клуб віндсерфінгу Екстримарин» (в районі б/о «Чайка-2») та кайт-школа «Стрілковий спід-спот» (на березі Сивашу приблизно навпроти пансіонату «Сокіл»). 

У Генічеській Гірці знаходяться два з трьох популярних розважальних закладів, які найбільше відвідують туристи. Мова про аквапарк мережі «Акваленд» та дельфінарій «Оскар». Ще один заклад — зоопарк «Сафарі Парк» знаходиться у Щасливцевому. Всі три місця розташовані прямо біля дороги, і до них зручно їхати як із будь-якої точки Арабатської Стрілки, так і з Генічеська.

У Щасливцевому є центральний сільський парк з лавочками для відпочинку, дитячим містечком із гойдалками та гірками. Увечері (якщо не з’їдять комарі) можна помилуватися світловим фонтаном.

У Стрілковому особливих розваг для дітей немає. Є один дитячий майданчик у центрі села, а також пісочниці та гірки з гойдалками на деяких базах відпочинку.

Курорт Арабатська Стрілка окрім сонця, моря та цілющого повітря має ще й цілющі грязі та гарячі джерела:

  •  у Генгірці працює водолікарня «Гаряче Джерело»;
  •  ц Щасливцевому є гаряче джерело “Територія Здоров’я”, а також солоне озеро, в якому можна плавати на спині, як у Мертвому морі;
  • у Стрілковому – гаряче джерело Чокрак, яке знаходиться в комплексі «Арабатські Терми» разом із гліцериновим озером, а також радонове озеро.

Але відвідуючи ці місця, потрібно бути дуже обережним — вплив на організм лікувальних процедур досить сильний, і неконтрольованим самолікуванням можна йому нашкодити. Як мінімум, слід дозувати час перебування у термальній воді, обмежуючи його до 20 хвилин на добу.

Історичних місць у Генічеську не дуже багато, але вони є. Місту майже 240 років, а перша згадка про поселення на цих землях датується 1474 роком. У списку цікавих локацій тут:

  • краєзнавчий музей з унікальними експонатами та двома діорамами;
  • арка Калімбета – символ Генічеська;
  • дореволюційні будівлі, що збереглися до нашого часу (наприклад, колишній Петербурзький міжнародний комерційний банк).

Раніше експерти порівняли Залізний Порт, Бердянськ та Мелекіне.

На Арабатській Стрілці історичних будівель та архітектурних пам’яток немає, але тут цікаво буде відвідати розкопки на одному з чотирьох курганів ІІІ-ІІ століття до н.е. На старовинних картах було позначено дев’ять таких насипів. У 2018-2019 році під час археологічних розкопок було розкрито 36 поховань – серед них і ті, які стосуються ямної культури, також катакомбної та зрубної, одна могила воїна-сармата та пізніші поховання. Вся група курганів охороняється законом та є пам’яткою місцевого значення.

Екскурсії в Генічеську та на Арабатській Стрілці пропонуються однакові: заповідники «Острів Бірючий» та «Асканія-Нова», а також пам’ятка стародавньої культури Кам’яна Могила під Мелітополем. Два останні напрями вимагають не менше години-півтори шляху. Це потрібно враховувати під час подорожі з дітьми.

Житло

Генічеськ – це загалом швидше бюджетний курорт. Багато житла тут пропонується у приватному секторі, але є також поодинокі міські готелі та пансіонати. Ціни, як і скрізь, безпосередньо залежать від наявності зручностей у номері та віддаленості від пляжу. Найбільш бюджетні варіанти житла стартують від 80-100 грн з особи на добу, але вартість номера на двох зі зручностями, з непоганим ремонтом та меблями може сягати 1000-1200 гривень. Також у місті можна зняти квартиру та навіть приватний будинок.

Арабатська Стрілка пропонує набагато ширший спектр житла – від бюджетного зі зручностями на території або на поверсі до комфортабельних номерів у сучасних готелях з усіма зручностями, харчуванням, басейном та іншими додатковими сервісами. Традиційні фактори, що впливають на ціну житла – віддаленість від пляжу, наявність зручностей та апетити власників – на Арабатці доповнюються ще місцем на косі. Найдорожче житло буде на першій лінії Генічеської Гірки та Щасливцевого, а найдешевші — у Стрілковому та подалі від моря. Це легко пояснюється різницею в популярності цих рекреацій та розвиненості інфраструктури, про що йшлося вище у статті.

Якщо розглядати ціни на бюджетний варіант і найдорожчий, то розбіг цін приблизно наступний:

– Генгірка – від 70-100 грн за місце до 2200 та вище грн за двомісний номер;

– Щасливцеве – від 100-150 грн за місце до 5000-6000 за двомісний номер;

– Стрілкове – від 50-60 грн за місце до 1500 за двомісний номер.

Але найдемократичніше житло — це намет чи власний будинок на колесах на березі моря. На Арабатці є спеціально обладнані кемпінги з електрикою, душем та туалетом. Але в Стрілковому можна поки що вибрати абсолютно дикі місця без ознак цивілізації в принципі.

Що ж вибрати для літнього відпочинку?

Генічеськ чудово підійде тим, хто подорожує без авто, але при цьому не бачить своєї відпустки без повноцінних благ цивілізації. Магазини та аптеки тут працюють, якщо не цілодобово, то допізна. Є лікарні та працює транспорт. Однак хоч і море на курорті мілке, пляжі Генічеська не дуже підходять для дітей і людей похилого віку — пробиратися до води потрібно по камінню або спускатися сходами з бетонних плит.

Генгірка чудово підійде молоді та активним людям. З дітьми в цій частині курорту треба шукати житло подалі від дискотек, клубів та інших місць, де вирує нічне життя. Звичайно, в Генгірці розташовані аквапарк та дельфінарій, але до них легко доїхати з будь-якої точки Арабатки та Генічеська – хоч на власному авто, хоч на громадському транспорті.

Для відпочинку з дітьми чудово підходить Щасливцеве. Тут є зоопарк «Сафарі Парк» і сільський дитячий парк, а також великий вибір розваг на пляжі. Магазини, ринки, аптеки – все це в кроковій доступності. Щасливцеве — це проміжний варіант між Генгіркою та Стрілковим: тут менше шуму і руху в порівнянні з Генгіркою, і при цьому не так стрімко наростає глибина моря як у Стрілковому. Але якщо потрібно повеселитися, то завжди можна знайти на курорті базу чи готель, які влаштовують дискотеки та пінні вечірки.

Стрілкове – це практично ідеальне місце для тих, хто вибрав море, море і нічого більше. Мінімум комфорту та сервісу, максимум усамітнення. Але не варто сюди їхати з дітьми – їм буде нудно та нецікаво, та й море зовсім не дитяче.

Для тих же, хто шукає хвиль, вітру та адреналіну, Арабатська Стрілка, а не Генічеськ – це найкращий вибір! Адже в різних куточках курорту є кілька кайт-шкіл, а вся курортна зона Арабатки вважається найкращою за кількістю вітряних днів в Україні.

Останні новини
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward