Відомий український корабель потрапив на службу у військо США

event 17:22 Середа 01 Липня 2020

Транспортне судно було збудоване в Миколаєві і тривалий час перебувало у власності транспортної компанії з Одеси, перш ніж потрапило в руки американських військових.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Як правило, судна Військово-морських сил США будують американські верфі. Але існує одне помітне виключення. Транспортне командування Збройних сил США нещодавно на своїй сторінці у Twitter опублікувало фото судна, яке походить з України і зараз служить у американському військовому флоті.

Як пише Forbes, публікація фото була частиною ініціативи “Дізнайся про флот”, мета якої полягає в популяризації менш маловідомих кораблів ВМС. І корабель “Капрал Рой Віт” заслуговує на увагу. У цього судна унікальна історія. Адже час і місце його побудови зробили так, що “Капрал Рой Віт” спочатку був “на іншому боці барикад” Холодної війни – в СРСР.

Forbes пише, що Морська служба США серед багатьох неоспіваних героїв закордонних операцій своєї країни. Однак, вона разом зі своїм флотом морських перевезень грає  ключову роль, доставляючи до поля битви війська й танки. “Капрал Рой Віт” – один з 17 важковагових суден Командування морських перевезень США.

“Доводиться перевіряти повторно”: інфекціоністка розповіла, який відсоток тестів на COVID-19 помиляється

Корабель був збудований у 1987 році на “Чорноморському суднобудівному заводі” в Миколаєві на території України. На той час це був СРСР. Судно було четвертим і останнім вантажним кораблем класу “Проект 1609 Капітан Смірнов”. За радянськими визначеннями, це був “атлантичний” клас кораблів, що вказувало на їхню здатність долати великі дистанції в суворих водах.

Судно було спущено на воду в серпні 1989 року під назвою “Володимир Васляєв”, після чого увійшло в склад флоту компанії “Чорноморське морське пароплавство”. У 1980-х роках вона була найбільшою транспортною компанією у світі. В 1991 році СРСР розпався. Минуло кілька років, перш ніж ВМС США придбали корабель на комерційному ринку. Це сталося в 1997-му. Після переобладнання в 2003 році він заступив на службу Командуванню морських перевезень США. У флоті цього підрозділу є й інші судна, які збудували на межами американської території. Але Forbes зауважує, що цей корабель – єдиний збудований в колишньому СРСР.

В Америці він отримав ім’я капрала Роя Віта, який був нагороджений медаллю за відвагу під час війни у В’єтнамі. 11 серпня 1967 року Віт і двоє інших морських піхотинців охороняли будівельну команду ВМС США у в’єтнамський провінції Куангнам. Віт випадково активував так звану “стрибучу міну”. Вона злітає в повітря, перш ніж вибухнути й вкрити великий радіус смертоносною шрапнеллю. Він швидко зрозумів, що відбувається. Він встиг попередити інших піхотинців й накрив міну своїм тілом. За самопожертву його посмертно нагородили медаллю за відвагу.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Коли скасують масковий режим: заява від МОЗ

Теги:
Останні новини
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward