Верховний Суд оскаржив карантинні обмеження в Україні: деталі

event 17:26 П’ятниця 29 Травня 2020 ПОДІЇ

29 травня 2020 року Пленум Верховного Суду звернувся з поданням щодо конституційності встановлення обмежень на час карантину. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Коментар: Результати аналізу окремих положень постанов дають змогу зробити висновок, що їхня сутність і практична реалізація, на переконання пленуму Верховного Суду, не відповідають Конституції України“, – повідомляється на Пленумі.

Деталі: Зазначено, що Верховний Суд з розумінням ставиться до ситуації в державі, що склалася через поширення на території України COVID-19, та в цілому підтримує карантинні заходи.

Проте, існує ряд заходів, що обмежують конституційні права людини та громадянина. Йдеться про передбачені урядом протиепідемічні заходи, пов’язаних з самоізоляцією, які, на думку Верховного суду, обмежують права людей на свободу пересування.

Також вказують, що обмеження діяльності авіаперевізників, закриття пунктів пропуску через кордон прямо суперечать конституційним гарантіям. Цим порушують право громадян вільно залишати територію України, яке може бути обмежене лише законом, а не актами уряду.

Так само рішенням органу виконавчої влади не можна встановлювати обмеження права громадян на мирні зібрання.

Згідно з Конституцією України, громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Однак встановлені урядом положення про самоізоляцію людей віком від 60 років, а також дозвіл одним суб’єктам господарювання працювати, а іншим — ні, суперечать цим гарантіям.

Як зазначено в поданні пленуму, акти уряду обмежують конституційні права, що можливо лише в умовах надзвичайного або воєнного стану: права на підприємницьку діяльність і на доступ до медичної допомоги.

Конституційний суд просять визнати провадження за цим поданням невідкладним і розглянути його в строк, який не перевищує один календарний місяць.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: В Україні скасують заборону на в’їзд іноземців

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward