“Величезний прорив”: Ізраїль та ОАЕ уклали угоду про мир, цьому посприяв Трамп

event 09:39 П’ятниця 14 Серпня 2020 ПОДІЇ

У спільній заяві висловлюється сподівання, що цей історичний прорив буде сприяти миру на Близькому Сході.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Ізраїль і Об’єднані Арабські Емірати домовилися про повну нормалізацію відносин. Як наслідок, Ізраїль заморожує плани по анексії територій на Західному березі Йордану. 

Про це оголосив президент США Дональд Трамп в Twitter. 

У спільній заяві, підписаній Дональдом Трампом, прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху і принцем Абу-Дабі Мохаммедом бін-Заєд, висловлюється сподівання, що цей історичний прорив буде сприяти миру на Близькому Сході.

Коментар:Величезний прорив! Історичну мирну угоду між двома нашими великими друзями Ізраїлем і Об’єднаними Арабськими Еміратами“, – написав президент Трамп.

До цього моменту ні в однієї з країн Перської затоки не було дипломатичних відносин з Ізраїлем, хоча деякі з них встановлювали неофіційні дипломатичні канали. Проте, загальне занепокоєння через наростаючого впливу Ірану в регіоні підштовхнуло арабські країни до неофіційних контактів з єврейською державою.

У відповідь на заяву Дональда Трампа Біньямін Нетаньяху написав у своєму Твіттері: “Історичний день”. Посол ОАЕ в Сполучених Штатах Юсеф Аль-Отейба заявив, що ця угода знаменує собою перемогу для дипломатії і для всього регіону.

У найближчі тижні делегації Ізраїлю та ОАЕ мають підписати двосторонні домовленості з питань інвестицій, туризму, авіасполучень, безпеки, телекомунікацій, енергоносіїв, охорони здоров’я, культури, навколишнього середовища і відкриття посольств в обох країнах. 

Згідно зі спільним комюніке, ОАЕ та Ізраїль приєднаються до американської ініціативи “Стратегічний план для Близького Сходу”. 

З часу проголошення Держави Ізраїль в 1948 році та низкою військових конфліктів з арабськими країнами, це всього лише третій арабо-ізраїльський мирний договір. Угода з Єгиптом була підписана в 1979 році, а з Йорданією – в 1994-му.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: “Другий день поспіль”: в Україні знову рекордна кількість хворих на COVID-19

Теги: Ізраїль
Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward