Вчені знайшли спосіб уповільнити старіння

event 17:27 П’ятниця 20 Листопадаа 2020 ПОДІЇ

Киснева терапія в умовах високого тиску здатна прискорити виведення сенесцентних (старих) клітин з організму і посилити регенерацію.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Ізраїльські вчені знайшли спосіб уповільнити біологічний процес старіння у людей. 

Як відомо, в процесі старіння людського організму коротшають захисні “ковпачки” на кінцях хромосом – теломери, які захищають хромосоми від руйнування і відповідають за цілісність геному в процесі поділу клітини.

Чим старша людина і чим більше у неї хвороб, тим коротші теломери.

Через скорочення теломер клітини втрачають здатність до поділу і стають сенесцентними – не виконують своїх функцій, але і не вмирають, а накопичуються в організмі, заважаючи регенерації. Внаслідок цього організм старіє.

Багато дослідників в сфері генетики намагалися знайти способи відновлення зростання теломер і усунення сенесцентних клітин.

Вченим з Університету Тель-Авіва вдалося досягти такого ефекту за допомогою гіпербаричної оксигенації, або кисневої терапії в умовах високого тиску. Вони встановили, що у людей похилого віку при отриманні чистого кисню в умовах гіпербаричної барокамери довжина теломер збільшується на 20%.

У дослідженні брали участь 35 здорових людей у ​​віці понад 64 роки. Кожного з пацієнтів поміщали в гіпербаричну барокамеру на 90 хвилин протягом п’яти днів на тиждень протягом трьох місяців, і там вони дихали чистим киснем.

Як заявили організатори експерименту, зараз теломери випробовуваних досягають такої ж довжини, яка була у них 25 років тому. Крім того, подібна терапія дозволила на 37% знизити кількість сенесцентних клітин в організмі, що полегшило процес регенерації.

Джерело: сайт Aging

Читайте також: Які захисні маски найменше шкодять екології – експерти

Теги:
Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward