Вчені виявили, що кенгуру вміють “розмовляти” з людьми (відео)

event 01:01 П’ятниця 18 Грудня 2020 ПОДІЇ

Дослідники із Сіднейського університету виявили, що кенгуру здатні свідомо взаємодіяти з людьми приблизно так само, як і собаки, — за допомогою погляду вказувати, що їм потрібна допомога.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Це суперечить поширеному уявленню про те, що на таку поведінку здатні лише домашні тварини, зазначає австралійський професор Алан Макеліґот із колегами у своєму нещодавньому дослідженні, оприлюдненому у виданні Biology Letters.

Автори стежили за поведінкою 11 дорослих кенгуру, які жили в неволі, але при цьому не були одомашнені. Зокрема, біля тварин клали їжу в закритому пластиковому контейнері й спостерігали, як вони поводитимуться, щоб її здобути.

Десять з одинадцяти кенгуру пильно дивилися на експериментатора, який клав їжу, а дев’ять із них — ще й переводили погляд з експериментатора на контейнер. Дослідники також помітили випадки, коли кенгуру підштовхували експериментатора носом чи чухалися об нього — це автори трактують як свідому форму комунікації.

Макеліґот із колегами уточнюють: досліджували кенгуру в неволі саме тому, що дикі тварини бояться людей, а тому їхню поведінку було б неможливо дослідити. Втім тварини, які брали участь у дослідженні, були не одомашнені, а просто звиклі до людей через тривале перебування в неволі.

Коментар: “Наше дослідження вказує, що потенціал референтної свідомої комунікації тварин із людьми був недооцінений“, — говорить Макеліґот і додає, що раніше вважалося, що “спілкуватися” з людьми можуть передусім лише одомашнені тварини, як-от коні, собаки та кози.

Відомо, що кенгуру, як і згадані вище кози й собаки, є соціальними тваринами. Австралійські науковці пропонують саме в цьому й шукати пояснення “спілкування” кенгуру: ті мають здатність пристосовуватися до взаємодії з людьми на основі своєї соціальної поведінки.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: Науковці з’ясували, чи розумніші ворони за мавп (відео)

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward