Вчені виявили новий орган в центрі голови людини

event 14:38 Вівторок 20 Жовтня 2020 ПОДІЇ

Дослідники з Нідерландського інституту раку виявили новий орган на людському тілі. Він знаходиться в центрі голови – це четверта пара великих слинних залоз.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Слинні залози розташовані в глибині носоглотки, за трубним валиком – через це вчені назвали залози трубними (tubarial). Дослідники вважають, що вони змазують і захищають носоглотку і зів.

Журнал Radiotherapy and Oncology повідомляє, що відкриття нових залоз сталося випадково під час сеансу ПЕТ-КТ-діагностики одного з пацієнтів з раком простати.

Під час цієї процедури обстежуваному вводять глюкозу, позначену радіоактивними ізотопами. Клітини пухлини активно її поглинають, і це дозволяє виявити їх скупчення, простіше кажучи, ракові клітини підсвічуються. Так як глюкозу вводять в кров, вона потрапляє в різні органи – деякі теж її вбирають. Наприклад, великі пари слинних залоз.

Раніше вважалося, що їх у людини три пари: привушні, підщелепні і під’язикові. Але під час сеансу ПЕТ-КТ вчені помітили, що “підсвічується” та четверта пара.

Вчені виявили трубні залози і у сотні інших пацієнтів, що проходили ПЕТ-КТ-сканування. Щоб докладніше їх досліджувати, вчені провели аутопсію (розтин) двох тіл – чоловічого і жіночого. Під лінзами мікроскопа вчені змогли розрізнити вивідні протоки. Це говорить про те, що трубні залози не унікальний орган конкретної людини, він загальний у всіх людей і за будовою є саме залозами.

Джерело: сайт Маяк

Читайте також: Кабмін пропонує штрафувати бізнес за неправильне носіння маски відвідувачами

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward