Вчені створили розумний одяг для профілактики сутулості: як він виглядає

event 16:26 Неділя 04 Квітня 2021 ПОДІЇ

Вчені з Массачусетського технологічного інституту створили жилетку і шкарпетки, які буквально відчувають рух тіла і допомагають поліпшити поставу.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Датчики на тканині, які збирають інформацію, допомагають користувачам дізнатися, що варто змінити при ходьбі чи тривалому сидінні. Ці поради можуть стати ідеальним рішенням для запобігання сутулості.

Вчені з лабораторії комп’ютерних наук і штучного інтелекту MIT, розробили тканину, здатну сприймати тиск з боку людини, яка її носить. У статті, опублікованій в науковому журналі Nature, дослідники описують, як датчики збирають дані про пози та рухи людей.

Це може бути корисно в різних ситуаціях: при спортивних навантаженнях чи при спостереженні за станом пацієнтів похилого віку. Аспірант MIT Юе Луо, головний автор наукової статті, каже, що більша частина пристроїв, представлених на ринку, складно під’єднується до одягу:

Коли в тканину вбудовані сотні датчиків, деякі з них ламаються або працюють неефективно, оскільки одяг знаходиться в русі та взаємодіє з тілом і навколишнім середовищем. Через це дані виявляються неточними.

Команда MIT створила тканину з безліччю датчиків, які дають змогу збирати інформацію навіть в тому разі, якщо частина системи буде деактивованою. Згодом вчені розробили саморегулюючий механізм, який використовує алгоритм машинного навчання. Це дозволило виявляти, коли датчик вийшов з ладу та моментально відновлювати його роботу, щоб мінімізувати спотворення даних.

На перший погляд, новий матеріал нагадує звичайний трикотаж. Датчики знаходяться на рівні волокон і вплетені в пряжу. Зараз існує кілька прототипів одягу, які демонструють можливості матеріалу. Розробники представили шкарпетки, які збирають дані про рух стоп та жилетку, здатну визначити, як рухається тіло.

Після збору дані аналізуються, а користувач отримує рекомендації, направленні на покращення рухів та здоров’я загалом.

У майбутньому вчені пропонують використовувати дані про рухи людей для навчання роботів.

Джерело: сайт Fast Company

Читайте також: Усик в UFC: боксер розповів, що змусить його змінити вид спорту

Теги:
Останні новини
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward