НОВИНИ

Вчені попереджають: вейпи генерують зовсім не безневинний “пар”, а небезпечний хімічний аерозоль

Адміністрація кампусів багатьох ЗВО США зіткнулася з проблемою, через яку десятиліття боротьби з курінням і створення захищених від тютюнового диму зон виявляться даремно витраченим часом. Це за останні роки неймовірну популярність набрали електронні сигарети.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Так, самого тютюну та продуктів його згорання від них немає, зате багато того, що молодь називає нешкідливим словом “пар”. Але тут криється серйозна небезпека: речовина, що утворюється при використанні вейпів, до пару ніякого відношення не має.

Дослідники проблеми говорять, що вся справа в термінології та маркетингових хитрощах. Коли в опитуваннях студентів в одних і тих самих питаннях слово “випаровування” заміняли на “хімічні речовини” або “аерозоль”, кількість негативних відповідей зростала на 100% (у два рази) і навпаки. Хоча з наукової точки зору “пар” від електронних сигарет якраз і є аерозолем – суспензією, наповненою мікрочастинками важких металів, летючої органіки, нікотину, дрібнозернистих речовин і т.д.

Коріння проблеми відходить у минуле, коли для виходу на ринок виробники електронних сигарет повністю відмовилися від асоціацій з тютюном і палінням, як фізичним процесом. Замість цього акцент був зроблений на слово “випаровування” – всіляко підкреслювалося, що в вейпах нічого не спалюється, а значить, немає і шкідливого диму. Те, що токсини та канцерогени з аерозолю нікуди не поділися, замовчувалося. Навіть самі нові слова, на кшталт “вейп” і “парити” придумані для асоціації з чимось безпечним.

Стратегія виявилася виграшною, завдяки чому сучасна молодь не тільки не проводить ніяких паралелей між вейпами та трубками для паління минулого, а й в принципі вважає дану технологію апріорі безпечною. А плутанина в термінах ускладнює для влади та суспільства боротьбу з курінням законними методами. Вчені та активісти закликають змінити термінологію, щоб дати бій електронним сигаретам з таким же розмахом, як колись традиційним сигаретам.

Джерело: сайт Techcult

Читайте також: В Україні планують запустити новий маршрут швидкісного поїзда “Інтерсіті”

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Як загартувати розсаду помідорів, щоб зміцнити імунітет рослини й підвищити врожайність

Перед тим, як висаджувати розсаду помідорів у відкритий ґрунт її треба обов’язково загартувати, щоб вона…

6 години ago

Завтра Україну накриє антициклон: що буде з погодою

Найближчої ночі в Україні будуть заморозки. Вдень 8 травня вже буде сухо, опади підуть геть,…

7 години ago

Паспортний сервіс відновив видачу українських паспортів за кордоном: що відомо

Паспортний сервіс ДП "Документ" повертається до роботи з видавання паспортів українцям за кордоном. Однак наразі…

7 години ago

Укргідрометцентр прогнозує зміну погоди в Україні: до чого готуватися

Після досить тривалої спокійної та сонячної погоди на цьому тижні в Україні очікуються більш динамічні…

8 години ago

Суперкомп’ютер назвав шанси збірної України на Євро-2024

Збірна Італії з футболу не зможе відстояти титул найсильнішої команди Європи, який вона здобула на…

9 години ago

Встигніть висадити помідори до цієї дати: хитрість для величезного врожаю

Помідори, як культура для вирощування, точно потрапляють у лідируючі позиції на городі у кожного дачника.…

9 години ago