Вчені попередили про ризики нової пандемії після Covid-19

event 10:28 П’ятниця 30 Жовтня 2020 ПОДІЇ

Якщо людство не змінить підходів до експлуатації природи, нові пандемії загрожуватимуть світу все частіше.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Міжнародна група вчених, об’єднаних у Міжурядову науково-політичну платформу з питань біорізноманіття та природних ресурсів (IPBES), вважає, що Covid-19 є не продуктом дикої природи, а результатом впливу людини на навколишнє середовище.

Як наголошують учені у оприлюдненій науковій доповіді, якщо людство не змінить підходів до експлуатації природи, нові пандемії загрожуватимуть світу все частіше.

Коментар: Ризик (нової – ред.) пандемії обумовлений експоненціально зростаючими антропогенними змінами. Отже, звинувачувати дику природу у появі хвороб помилково, оскільки причина їх появи – діяльність людини та вплив цієї діяльності на навколишнє середовище“, – повідомляють вчені.

Вчені наводять невтішні дані, що поширення Covid-19 стала шостою пандемією після спалаху грипу 1918 року. Останнім часом щороку фіксується поява щонайменше п’яти захворювань, які мають потенціал глобального поширення й оголошення пандемії.

Науковці вважають, що така динаміка виникла, головним чином, через цілий комплекс чинників, пов’язаних з надмірною активністю людини. У тому числі, йдеться про руйнівну експлуатацію навколишнього середовища внаслідок більш агресивного землекористування, вирубки лісів, розширення сільського господарства, наступу на дику природу. Це порушує взаємодію в дикій природі на рівні мікроорганізмів та зближує їхній контакт з людиною.

Крім того, на безпеку виникнення нової пандемії впливають кліматичні зміни; втрата біорізноманіття, пов’язана з трансформацією ландшафтів; поява нових збудників у земноводних та інших видів тварин.

Для того, щоби зменшити ризики, потрібні трансформаційні зміни, підкреслюють учені. Насамперед, необхідно провести переоцінку відносин між людиною й природою та зменшити глобальні екологічні зміни, спричинені руйнівним споживанням. 

Джерело: сайт Главком

Читайте також: “Точний на 90%”: вчені створили тест на COVID-19, який показує результат за хвилину

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward