НОВИНИ

Вчені назвали тканини, на яких найдовше залишається коронавірус

Ще минулого літа вчені з’ясували, що SARS-Cov-2 “живе” на тканини з бавовни не більше ніж добу. Але як щодо інших матеріалів, наскільки вони безпечні? Дослідники з Великобританії знайшли відповідь на це питання.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Які тканини використовують медики

Вчені оцінили життєздатність на трьох видах тканин, які найбільш часто використовуються для пошиття медичної уніформи: бавовни, поліестеру і полікотону (суміш бавовни та синтетичних волокон). Автори дослідження відзначили, що медичні працівники нерідко забирають свої халати та костюми додому для прання, і тому дуже важливо зрозуміти, наскільки це безпечно для них.

Як модель вчені використовували сезонний коронавірус HcoV-OC43, який має схожу структуру й активність, що і SARS-Cov-2. Протягом 72 годин фахівці спостерігали за патогеном в лабораторних умовах.

На яких тканинах найдовше живе коронавірус

Найдовше вірусні частинки зберігали життєздатність на поліестері – вони були активні всі три доби спостережень. На стовідсотковій бавовні коронавірус протримався 24 години. Найбезпечнішим матеріалом виявився полікотон – вірус “прожив” не більше 6 годин.

Як прати, щоб знищити коронавірус

Вчені також оцінили найнадійніший метод прання для інактивації вірусу. За допомогою шматка бавовняної тканини вони провели серію тестів з використанням різних температурних режимів і способів прання, в тому числі в домашніх, промислових і лікарняних пральних машинах.

Результати показали, що для повноцінного знищення вірусу досить просто випрати тканину в гарячій воді в будь-якій машині, в тому числі з іншими речами. Вчені перевірили, як очищається від патогену тканина, яка забруднена штучною слиною з вірусом. В цьому випадку вірусні частинки зберігалися навіть після прання і були знищені тільки після додавання мийних засобів і підвищення температури до 67 °C. До 60 °C вірус залишався життєздатним.

Деталі: сайт 24 канал

Читайте також: В Україну насувається потужний холодний атмосферний фронт: прогноз синоптика

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

На Закарпатті судили адміна Viber-чату про місця роздачі повісток: як його покарали

На Закарпатті суд виніс вирок адміністратору Viber-чату про місця роздачі повісток. За перешкоджання діяльності ЗСУ…

8 хв. ago

Стало відомо, скільки українців вже оновили дані через Резерв+

Міністерство оборони запустило мобільний застосунок "Резерв+", який надає доступ до електронного кабінету військовозобов'язаного та можливість…

28 хв. ago

На Київщині чоловік з ножем напав на поліцейського, який приїхав на виклик

На Київщині чоловік напав з ножем на поліцейського, який приїхав на виклик щодо домашнього насильства.…

55 хв. ago

На Буковині чоловік через суд визнав незаконним та скасував свій призов на військову службу

На Чернівеччині суд визнав протиправним та скасував наказ про призов на військову службу 26-річного чоловіка.…

1 годину ago

Полягли за мир та свободу: Рівненщина попрощалася з трьома воїнами

На Рівненщині попрощалися з трьома Героями, які віддали життя за Україну: Михайлом Кручком, Сергієм Прокопчуком,…

2 години ago

Названо два знаки Зодіаку, які отримають гарні новини вже цього тижня

Астрологи назвали два знаки Зодіаку, яких новий тиждень приємно здивує. Вони отримають хороші новини, а…

2 години ago