Вчені назвали незвичайні симптоми коронавірусу, на які ви могли не звернути увагу

event 16:52 Понеділок 28 Вересня 2020 ПОДІЇ

Лихоманка, кашель, втрата нюху та ускладнене дихання – це усім відомі симптоми коронавірусу. Але це не єдині симптоми, які може викликати коронавірусна інфекція.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Фахівці все ще вивчають нові симптоми коронавірусу. Втім, зі свідчень лікарів та ранніх клінічних досліджень можна вже зробити ширші висновки про симптоматику COVID-19.

Делірій, запаморочення, галюцинації, депресія, м’язова слабкість

Плутанина, делірій та інші неврологічні симптоми спостерігалися у багатьох людей із COVID-19. На початку хвороби можуть проявлятися такі легкі неврологічні симптоми, як головний біль, запаморочення або м’язова слабкість. 

Пізніше у людини може змінитися психічний стан, який супроводжуватиметься маренням, галюцинаціями, депресією.

Іноді внаслідок реакції імунної системи на вірус може виникнути рідкісний синдром Гієна-Барре. Це захворювання нервової системи, яке супроводжується відчуттям поколювання і печінням в руках і кінцівках.

Втрата смаку або нюху

Тепер вважається, що втрата нюху (аносмія) є одним із перших симптомів коронавірусу. Також деякі пацієнти можуть перестати відчувати смак або ж відчувати його спотворено.

Зазначається, що втрата смаку чи нюху можуть виникнути й через інші хвороби, такі як грип або сезонна алергія. Але під час цих захворювань ці симптоми виникають внаслідок закладеності носа, а не через нервові порушення. 

Серцево-судинні ускладнення, відмова роботи органів

Через провокування запалення серцевого м’яза та коронарної артерії коронавірус може стати причиною нерегулярного серцебиття, серцевої недостатності, зупинки серця. COVID-19 може підвищити ризик аномального згортання крові, що стає причиною тромбозу.

Коли згустки виникають в легенях, серці або мозку, це може призвести до серйозних ускладнень, таких як кровотеча. легенева емболія, інфаркт або інсульт. 

Загалом, тромбози у судинах можуть стати причиною відмови будь-яких органів, зокрема нирок та печінки. Усі ці стани часто виникають у пацієнтів з важким перебігом коронавірусу.

У дітей внаслідок надмірної імунної реакції може розвинутися запалення вен і артерій, що спричиняє захворювання, схоже на хворобу Кавасакі.

Нудота, блювота або діарея

Через інфікування зараження клітин слизових оболонок кишкового тракту можуть виникнути проблеми зі шлунково-кишковим трактом, які досить часто зустрічаються у пацієнтів з коронавірусом. 

Також кишківник можуть пошкодити і закупорки кровоносних судин, викликані неправильним згортанням крові при COVID-19.

У деяких інфікованих виникають такі симптоми, як втрата апетиту, нудота, блювота або діарея. 

Висип або кропив’янка

За словами лікарів, пацієнти можуть мати ураження шкіри на стопах, пальцях ніг або висипання, які з першого погляду можуть нагадувати шкірну інфекцію. 

У деяких випадках висипання можуть виглядати як пухирці та навіть кровоточити. На стопах ніг можуть виникати фіолетові висипання, які нагадують кір або обмороження.

Почервоніння очей або кон’юнктивіт

Лікарі з деяких країн та результати кількох ранніх клінічних досліджень свідчать про те, що у частини пацієнтів з COVID-19 на фоні захворювання виникає кон’юнктивіт.

 Внаслідок чого у них виникало подразнення очей та інші симптоми, притаманні для кон’юнктивіту. 

Джерело: сайт Healthline

Читайте також: Скільки українців згодні вакцинуватися від коронавірусу

Останні новини
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
Читати більше новинarrow_forward