НОВИНИ

Вчені дослідили, що для людей важливіше: самотність чи спілкування

Іноді нам хочеться просто побути наодинці із собою. Розібратися з думками, розслабитися і відпочити в тиші. Саме тому вчені провели дослідження, що для людини потрібніше: самотність чи спілкування.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.   

Деталі: Вчені провели аналіз соціальних звичок приблизно 400 американців, які впродовж дослідження вели щоденник, зазначаючи в ньому час, проведений з іншими людьми, і час, проведений на самоті. Окрім того, вони повідомляли про те, як почувалися протягом дня.

Джеффрі Хол, професор комунікаційних досліджень в Університеті Канзасу, розробив теорію під назвою “Communicate Bond Belong”. Її суть полягає у двох твердженнях. Перше — ми мотивовані взаємодіяти, бо зацікавлені у створенні значущих відносин. І друге — ми не можемо взаємодіяти постійно, тому що у нас обмежена кількість енергії.

Спілкуватися з іншими людьми корисно, але якщо робити це весь час — ви будете виснажені. Усі ми знаємо, що навіть незначна розмова “про погоду” буває виснажливою.

Як вважає Джеффрі Хол, найприємнішими бувають бесіди з друзями, із якими вам легко: не потрібно хвилюватися, що вас неправильно зрозуміють, і ви завжди впевнені, що вони ставляться до вас із щирою доброзичливістю.

Такі дружні контакти не є обов’язком і зазвичай не потребують великої затрати сил. Є й інший вид контактів, які ми зобов’язані підтримувати для нашої роботи та різних справ. Однак для гармонійного життя та розвитку важливі і ті, й інші.

Самота — іще одна важлива складова соціальної дієти.

Коментар: Мова йде про співвідношення й пропорційність, — говорить Хол. — Іноді потрібно побути в тиші, подрімати, помедитувати, розслабитися тощо. Такий час наодинці із собою необхідний, щоб підтримувати систему стосунків у рівновазі“, – повідомляє професор.

Джерело: сайт Велика Епоха

Читайте також: “Викидайте маски!”: чому миття рук та захисні маски не врятують від мутованого COVID-19

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Якою буде погода 2 травня: прогноз синоптика

У четвер, 2 травня, в Україні буде сонячно та тепло. Про це повідомила синоптик Наталка…

6 години ago

Магнітні бурі в травні 2024: чотири найнебезпечніші періоди

Учені постійно спостерігають за Сонцем і попереджають населення про високу активність зірки. У дні спалахів…

6 години ago

Залякав, щоб мовчала: житель Дніпропетровщини розбещував 5-річну племінницю

Мешканець Синельниківського району Дніпропетровської області протягом пів року розбещував свою 5-річну племінницю. Чоловіка судитимуть. Про…

8 години ago

У Києві дівчина вистрибнула з балкона, впала на перехожого та вбила його

Стали відомі подробиці трагічної події у Києві 30 квітня на Троєщині. Про це повідомляє hromadske.…

8 години ago

Чи можна пекти паску у Страсну п’ятницю: прикмети та забобони

Страсна п'ятниця - день, коли Ісус Христос приніс себе в жертву за людські гріхи, у…

9 години ago

В Україні підрахували, скільки коштів принесло розблокування кордону з Польщею

Зняття блокади пунктів пропуску на кордоні з Польщею додатково збільшило надходження митних платежів і зборів…

9 години ago