Вчені дослідили, що для людей важливіше: самотність чи спілкування

event 13:48 Четвер 08 Жовтня 2020 ПОДІЇ

Іноді нам хочеться просто побути наодинці із собою. Розібратися з думками, розслабитися і відпочити в тиші. Саме тому вчені провели дослідження, що для людини потрібніше: самотність чи спілкування.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.   

Деталі: Вчені провели аналіз соціальних звичок приблизно 400 американців, які впродовж дослідження вели щоденник, зазначаючи в ньому час, проведений з іншими людьми, і час, проведений на самоті. Окрім того, вони повідомляли про те, як почувалися протягом дня.

Джеффрі Хол, професор комунікаційних досліджень в Університеті Канзасу, розробив теорію під назвою “Communicate Bond Belong”. Її суть полягає у двох твердженнях. Перше — ми мотивовані взаємодіяти, бо зацікавлені у створенні значущих відносин. І друге — ми не можемо взаємодіяти постійно, тому що у нас обмежена кількість енергії.

Спілкуватися з іншими людьми корисно, але якщо робити це весь час — ви будете виснажені. Усі ми знаємо, що навіть незначна розмова “про погоду” буває виснажливою.

Як вважає Джеффрі Хол, найприємнішими бувають бесіди з друзями, із якими вам легко: не потрібно хвилюватися, що вас неправильно зрозуміють, і ви завжди впевнені, що вони ставляться до вас із щирою доброзичливістю.

Такі дружні контакти не є обов’язком і зазвичай не потребують великої затрати сил. Є й інший вид контактів, які ми зобов’язані підтримувати для нашої роботи та різних справ. Однак для гармонійного життя та розвитку важливі і ті, й інші.

Самота — іще одна важлива складова соціальної дієти.

Коментар: Мова йде про співвідношення й пропорційність, — говорить Хол. — Іноді потрібно побути в тиші, подрімати, помедитувати, розслабитися тощо. Такий час наодинці із собою необхідний, щоб підтримувати систему стосунків у рівновазі“, – повідомляє професор.

Джерело: сайт Велика Епоха

Читайте також: “Викидайте маски!”: чому миття рук та захисні маски не врятують від мутованого COVID-19

Останні новини
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward